Klus met de nodige hindernissen

Pieter van Hove
IJmuiden

De eerste planning was begin juli. Die datum werd niet gehaald. Daarna zou het dinsdagochtend 15 juli zijn, het tijdstip waarop het nieuwe transport- en installatieschip Aeolus in de haven van IJmuiden zou liggen.

Uiteindelijk werd het een dag later dat het imposante vaartuig afmeerde aan de Loggerkade ter hoogte van het bedrijf Breman Offshore. De onderneming heeft de afgelopen maanden een zogeheten monopile gripper gemaakt, een apparaat dat bouwer Van Oord gaat gebruiken bij het heien van palen voor windmolenpark Luchterduinen bij de kust van Noordwijk. En de Aeolus komt die gripper hier ophalen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Helmen

Veel mannen met helmen en in oranje kleding zijn woensdag uren bezig geweest met het voorbereiden van de hijsklus. Even na vijf uur ’s middags bleek dat het hijsen moest worden uitgesteld. De reden: er was een probleem met één van de stroppen, waardoor de gripper scheef kwam te hangen. Met veiligheid hoog in het vaandel nam Van Oord geen enkel risico om de gripper van 480 ton op te tillen.

Fotografen

In de tussentijd bleef het een komen en gaan van fotografen die het gevaarte op de gevoelige plaat vastlegden. Kijk maar eens op de Facebookpagina ’Je bent IJmuidenaar als…’. Uiteindelijk werd gistermiddag rond drie uur een nieuwe poging ondernomen. Met succes. Het hijsen van de gripper aan boord van de Aeolus verliep probleemloos. Naar verwachting verlaat het schip maandag of dinsdag de Haringhaven. De Aeolus vaart dan naar Vlissingen om palen op te halen en gaat ten slotte naar de plaats van bestemming, Luchterduinen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.