Minder lastige jongerengroepen in Velsen
Hangjongeren in Velserbroek. Archieffoto
In de gemeente Velsen waren vorig jaar twee hinderlijke jeugdgroepen actief. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De score is beter dan vorig jaar, toen het lijstje ook nog een groep in de categorie ’overlastgevend’ telde.
RTL Nieuws vroeg de jeugdbendecijfers per gemeente op bij de politie. In Velsen ging het in 2013 om jongeren die rondhingen bij het winkelcentrum in Velserbroek en om een groep van zo’n dertig 13 tot 20-jarigen die zich rond het Duinpark in Zeewijk schuldig maakte aan hinderlijk gedrag. Dat zeggen Politie Kennemerland en de gemeente Velsen in een gezamenlijke verklaring. De groepen bestonden wisselden dagelijks sterk van grootte en samenstelling.
Wijkagenten delen problematische groepen in als hinderlijk, overlastgevend of crimineel. Het etiket van de twee groepen in Velsen is het mildste van die drie. Een hinderlijke groep bestaat volgens de Politie Kennemerland uit jongeren die wat in de buurt rondhangen en af en toe luidruchtig aanwezig zijn. Soms kan het bij deze groepen uit de hand lopen en is sprake van kleine vernielingen of schermutselingen. ,,Maar dat is snel in de kiem gesmoord’’, leggen politie en gemeente uit. ,,Dit soort groepen is in het algemeen nog voldoende ‘autoriteitsgevoelig’ en kan worden aangesproken op dergelijk gedrag.’’
2012
In 2012 was er nog sprake van drie groepen in Velserbroek, waarbij de groep in het winkelcentrum voor overlast zorgde door onder meer intimidatie en een lichte vorm van criminaliteit. Die groep is inmiddels als hinderlijk gelabeld. Twee andere groepen in Velserbroek, aan ´t Asfalt en de Wieringer Aak, zijn in 2013 uit beeld verdwenen. In het geval van het Asfalt vroeg de politie aan ouders van jongeren die regelmatig bij overlast betrokken waren om naar het politiebureau te komen voor een gesprek.
Bij de aanpak van problematische jongerengroep wordt er nauw samengewerkt door politie, gemeente, Streetcornerwork en Stichting Welzijn Velsen. Voor elke locatie is sprake van maatwerk. Zo kan de wijkagent met de jongeren in gesprek gaan, is er op diverse plaatsen binnen de gemeenten een JOP, jeugdontmoetingsplek, geplaatst en worden er activiteiten georganiseerd in de jongerencentra.
Extra surveillances
Ook wordt rond sommige hangplekken extra door de politie gesurveilleerd. In het geval van de overlast in Zeewijk worden de betrokken jongeren regelmatig door een ’’adoptie-agent’’ bezocht. Deze speciaal toegewezen agent heeft zowel contact met de jongere als met zijn familie en sociale omgeving, zoals school en vriendenkring. Daarnaast zijn gesprekken gevoerd met de jongeren en met de buurtbewoners. Volgens de politie is er inmiddels geen sprake meer van overlast in Zeewijk.
Dat jongerengroepen verdwijnen en verschijnen noemt zij een natuurlijk proces. ,,De jeugd op een bepaalde locatie wordt ouder en gaat hun vrije tijd op een andere manier invullen. Tegelijkertijd zie je ook de aanwas van nieuwe jongeren. Soms op eenzelfde locatie, maar soms ontstaan ook nieuwe hangplekken.’’