IJmuidense vriendengroep koopt eigen paard voor kortebaan

Gertjan Jaspers, Rob de Vlieger, Arend van Wolferen, Ad van Wolferen, Leo Bel en Arjan van Wolferen met hun eigen kortebaanpaard Elma Alki© foto studio 2 Media/Gwendelyn Luijk

Gwendelyn Luijk
IJmuiden

De kortebaandraverijen in IJmuiden en Santpoort-Noord hebben een hoop fans, maar de meesten gaan niet zo ver een eigen paard te kopen. De Vrienden van IJmuiden wel.

Zeker twintig van de dertig vrienden staan donderdag langs de Kennemerlaan in IJmuiden in de hoop op een klinkende zege voor de merrie Elma Alki. Het is het derde paard van de vriendengroep, maar het eerste dat daadwerkelijk een kans maakt op de korte baan.

„Het idee ontstond een paar jaar terug”, vertelt bestuurslid en initiatiefnemer Gertjan Jaspers. „De kern van de groep voetbalt bij VV IJmuiden en gaat al jaren naar de harddraverijen in IJmuiden, Santpoort-Noord en Heemskerk. Hoe gaaf zou het zijn om een eigen paard te hebben? Wat kost dat nou? Het voelde voor ons een beetje als een jongensboek.”

Het nodige rekenwerk leerde dat als dertig man dertig maanden lang een bedrag inlegde, het mogelijk was om een jong paard met potentie te kopen, op stal te zetten en te laten trainen. Daar was het de beurt aan trainer Rob de Vlieger, die in Zwaanshoek een grote stal runt.

Helaas liep het avontuur met Contador op niets uit. De Vlieger: „Hij was beter geschikt voor de lange- dan voor de kortebaan. Bovendien had hij er een voorkeur voor om rechts- in plaats van linksom te draaien. Hij heeft nog wel in Duitsland gekoerst, tot hij een longbloeding kreeg.”

Lui

De Vrienden van IJmuiden baalden. „We hebben nog even overwogen hem op de barbecue te leggen”, grapt Gertjan. „Maar hij heeft nu een mooi leven als recreatiepaard in Duitsland.” Het tweede paard, Doktor Love, was ondanks een fantastische stamboom evenmin een succes, vertelt bestuurslid Arjan van Wolferen. „Die was liever lui dan moe. Hij ging twee rondes voorop en vond het dan wel weer welletjes, draafde de rest hem zo voorbij.”

Ook een huurpaard liep op niets uit. Het hielp misschien ook niet dat bij elk paard een sponsor wordt omgeroepen en dat in dit geval een paardenslager was. Gertjan: „Toen ze dat had gehoord, lag ze er na twee omlopen uit.”

Ja, zegt Leo Bel, het gemor onder de leden van de Vrienden van IJmuiden nam wel toe. „Maar we hebben een standvastig bestuur”, grinnikt hij. Onder de noemer ’driemaal is scheepsrecht’ kochten de dertig IJmuidenaren in oktober vorig jaar de nu vijfjarige merrie Elma Alki. Twee weken later was ze op ’t Zand de snelste.

Bestuurslid Arend van Wolferen: „Dat vergeet ik nooit meer. Wat een opluchting, wat een feest.” Gertjan: „Ik zat op mijn werk toen er op mijn mobiel allemaal berichtjes binnenkwamen dat ze het goed deed. Ik ben in de auto gestapt en naar ’t Zand gereden. Dat moest ik met eigen ogen zien.”

Inmiddels heeft Elma Alki vijf keer voor de Vrienden van IJmuiden gedraafd. De Vlieger traint regelmatig met haar op het strand van Wijk aan Zee. De vrienden hopen dat de combinatie donderdag in IJmuiden de tweede overwinning binnenhaalt. „Want dat is natuurlijk de harddraverij waar het ons om te doen is. Winnen in IJmuiden en Santpoort-Noord, dat is de droom.”

Als het puur om de snelheid gaat, maakt ze een kans, zegt Rob de Vlieger. „Maar ze is haar eigen grootste tegenstander. Soms wil ze bij de start in galop vertrekken, en dat is natuurlijk tegen de regels. Ik durf dus niets te voorspellen.” En dat is misschien maar goed ook, want de vrienden wedden graag op hun eigen paard.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.