Fotograaf Ed Geels uit IJmuiden: 'Ik wil de beste van Nederland worden'

Ed Geels

Ed Geels© United Photos/Paul Vreeker

© Ed Geels

© Ed Geels

© Ed Geels

© Ed Geels

1 / 5
Fokke Zaagsma
IJmuiden

De IJmuidense fotograaf Ed Geels specialiseert zich in bruidsfotografie. Zijn ambitie is om de beste in zijn vak te worden. Dat hij deze week is genomineerd voor een belangrijke prijs van Bruid & Bruidegom Magazine is dan ook een mooie opsteker voor hem. Zijn kennis geeft hij op zijn beurt weer door in workshops en cursussen.

Tijdens het interview komt het e-mailbericht binnen: Ed Geels is genomineerd voor een bruidsfotografie-award. De IJmuidense fotograaf wist dat het in de lucht hing. Hij is er blij mee. Weer een stapje verder in het vak waarin hij de beste van Nederland wil worden.

Verwacht van hem geen verhalen dat hij als jongetje al met de camera op pad ging en altijd al wist dat hij fotograaf wilde worden. Wel verhalen van een man die als huisvader met een full time baan als steward bij British Airways pas merkt dat hij aanleg heeft voor fotografie.

Zoveel aanleg dat hij er zijn brood mee wil verdienen. Vanaf dat moment is het hard studeren, workshops volgen en elk jaar naar Las Vegas vliegen om een week lang masterclasses af te lopen van de groten in het vak. Zijn ambitie: ,,Ik wil de beste bruidsfotograaf van Nederland worden.''

,,Als je begint met fotografie, denk je: wat vind ik leuk? Mijn passie bleek mensen fotograferen. Bij bruidsfotografie kan dat. Daarbij heb je niet alleen de shoot met het bruidspaar, maar ook de reportage van het feest. En dan heb je ook nog eens te maken met natuur en architectuur.''En, niet onbelangrijk voor Geels, hij kan er geld mee verdienen. Want ook al werkt hij nog steeds met plezier een aantal dagen per maand als steward, de fotografie is inmiddels zijn hoofdberoep. ,,Want ik zie me niet tot mijn pensioen in de lucht achter die trolley lopen.''

Zijn vliegende baan gaf hem wel de mogelijkheid om langzaam in de fotografie te groeien, zegt Geels in zijn studio aan de Lange Nieuwstraat in IJmuiden.

Naast hem runt zijn broer een meubelzaak. Ed stamt uit een echte winkeliersfamilie. Maar de twee jaar waarin hij zelf in een winkel stond waren de langste van zijn leven.

,,Niets voor mij, wachten op klanten. Ik filmde veel en ontdekte dat ik veel beter kon fotograferen. Ik hoorde ook dat mensen mijn soort foto's nog nooit eerder hadden gezien. Ik heb me erop gegooid en vanaf 2008, 2009 heb ik geleerd, geleerd en geleerd. Gisteren heb ik nog twee uur naar een internetcursus gekeken. Saai, want ik wist alles al. Maar er waren twee dingen over belichting waarvan ik dacht: verdomd dat kan ik ook wel eens proberen. Zo ben ik mezelf elke dag aan het verbeteren.''

Bij de shoots boetseert hij de bruidsparen in poses die heel natuurlijk overkomen. Daarnaast laat hij de locatie een grotere rol spelen dan louter decor. Daarbij buit hij de omstandigheden uit. Zorgen werklui voor stof op Beeckestijn? Hij vraagt ze om vooral door te gaan en zet bruid en bruidegom, na hun toestemming, er middenin.

Een shoot in een overvol Rome? Hij gaat zó laag op de trappen liggen dat alle toeristen uit beeld verdwijnen en het lijkt alsof het paar de stad voor zichzelf heeft. Bij de spontane foto's gaat het om het juiste moment. Zoals de genomineerde foto van kleine Nick die maar om de bruidstaart bleef dralen tot hij het niet meer hield en zijn tanden erin zette.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.