637 teams in Alpe d'HuZes

Paula Cnossen, Josine Rusche-Heinis, Willemijn Cnossen, Jan Hoofd, Roel Cnossen, Hijko Ligtermoet, Harm Cnossen en Edjan Rusche.  
Team Cnossen Alpe d'Huzes. Foto Patrick van den Ham

Paula Cnossen, Josine Rusche-Heinis, Willemijn Cnossen, Jan Hoofd, Roel Cnossen, Hijko Ligtermoet, Harm Cnossen en Edjan Rusche. Team Cnossen Alpe d'Huzes. Foto Patrick van den Ham

Ron Amesz
alpe d'Huez

253 Teams deden gisteren mee aan de eerste koersdag van Alpe d'HuZes. Vandaag zijn dat er 637. In totaal verschijnen bijna 8.000 Nederlanders aan de voet van de machtige Franse wielerberg. Ze wandelen of fietsen omhoog.

Op deze achtste editie van de actie Alpe d'HuZes is het drukker dan ooit. De deelnemers brengen ieder hun eigen supporters mee. Ook de vaderlandse media is ruim vertegenwoordigd. De organisatie schat dat zeker 30.000 Nederlanders naar het evenement zijn gekomen.

Vandaag wordt aan het einde van de dag bekend gemaakt hoeveel miljoenen tot nu toe bijeen zijn gebracht.

Heb je het over de deelnemers, dan spannen de provincies Zuid-Holland met 1.767 en Noord-Holland met 1.360 de kroon. De leeftijdsgroep 45-49 is et best vertegenwoordigd. Gevolgd door de groep 40-44.

Van alle deelnemers zijn Tim van Zalk en Tessa Schrage met hun zeven jaar de jongste. Tim van Zalk, die in Nunspeet woont, werd vorig jaar zelf nog behandeld voor bloedkanker op de afdeling Giraf van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Die afdeling heeft een eigen team met Tim voorop.

Tessa Schrage zag haar vader vorig jaar rijden en wist 'Dat wil ik ook'. Zij rijdt mee voor haar zieke oma Joke.

Het merendeel van de bewoners op de berg staat met open armen. Zoals Sylvain Richomme uit het dorpje Huez: ,,Ik heb het begin meegemaakt. Ik denk dat er toen veertig mensen meededen. En kijk nu eens! Wij Fransen kunnen er wat van leren. We missen die Nederlandse mentaliteit. Denk je nu echt dat een Fransman zich dagenlang kapot werkt voor niks? We hebben weinig evenementen die vergelijkbaar zijn met jullie Alpe d'HuZes. Dus mijn excuses voor die enkele dorpsgenoot die moppert over de afsluiting van onze berg.''

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.