Handhavers gaan controleren op sluipverkeer busbaan tussen IJmuiden en Haarlem

Via de busbaan hopen automobilisten en taxichauffeurs files te ontlopen.

Via de busbaan hopen automobilisten en taxichauffeurs files te ontlopen.© Archieffoto Ron Pichel

Susanne Moerkerk
Velsen

Bij grote verkeersopstoppingen gaan handhavers, als er geen andere prioriteiten voor de handhaving zijn, extra controleren op sluipverkeer op de HOV-busbaan in Velsen.

Dat schrijft Bram Diepstraten op vragen van Bas de Ruig (D66 Velsen). De Ruig stelde zijn vragen na de grote verkeersopstopping van woensdag 5 september. De partij heeft daarnaast ook ’signalen ontvangen dat bijvoorbeeld taxibestuurders regelmatig gebruik maken van de busbaan’.

Het sluipverkeer levert gevaarlijke situaties op; buschauffeurs rekenen niet op andere gebruikers van de busbaan, maar ook het overige verkeer dat de busbaan kruist wordt overvallen door de aanwezigheid van het sluipverkeer.

De verkeersinstallaties rond de busbaan zijn ook niet ingericht op andere gebruikers dan de bus.

Het college heeft ook gehoord dat er ongeoorloofd over de busbaan wordt gereden, maar het ontbreekt aan concrete meldingen va het meldpunt openbare ruimte of andere gemeentelijke communicatiekanalen.

Daarom ziet de wethouder geen reden om continu strenger te handhaven op sluipverkeer op de HOV-baan tussen IJmuiden en Santpoort-Noord en het stuk busbaan van Haarlem-Noord tot aan Santpoort-Noord. Toch zal bij grote verkeersopstoppingen extra aandacht zijn voor weggebruikers die de busbaan als route gebruiken om files te ontlopen.

,,Op dit moment is er geen reden om aanvullende maatregelen tegen sluipverkeer te treffen. Mochten er in de toekomst regelmatig meldingen van overtredingen voorkomen, dan zal het college in overleg met de provincie (beheerder van de busbaan) treden en maatregelen overwegen’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.