Al bijna 100 overlastmeldingen vuurwerk Haarlem

1/2
Haarlem

Bij het Meldpunt Vuurwerkoverlast zijn binnen twee dagen een kleine honderd klachten uit Haarlem binnen gekomen. De meeste meldingen komen uit Schalkwijk.

De teller stond wat Haarlem betreft woensdagmiddag op 87. Daarvan kwamen er 31 uit Schalkwijk.

Het meldpunt werd op Eerste Kerstdag voor het zesde achtereenvolgende jaar geopend. Het punt is een initiatief van diverse lokale GroenLinks-afdelingen. Landelijk stond de teller woensdagmiddag al op een kleine 7.000 meldingen. Vorig jaar kwamen er in totaal 48.000 meldingen binnen.

Binnen Haarlem zijn al de eerste dagen verschillen te zien. Behalve Schalkwijk valt het aantal meldingen in Indische Buurten op. Daar stonden woensdagmiddag inmiddels 11 gevallen van overlast geregistreerd.

De website geeft aan dat nieuwe meldingen pas op de kaart verschijnen nadat ’nep- en spammeldingen’ eruit gefilterd zijn. Het kan daarom gebeuren dat het geregistreerde aantal meldingen enigszins achterloopt op het daadwerkelijke aantal meldingen.

In heel Haarlem-Oost stond de teller na twee dagen op 9, in het centrum op 3 , in Zuid op 7, West op 6 en het Ramplaankwartier op 1. Heel Haarlem-Noord - met de Indische Buurten als uitschieter - stond woensdagmiddag op 30.

GroenLinks pleit al jaren voor een particulier vuurwerkverbod. In Haarlem krijgt de plaatselijke afdeling daarvoor tot nu toe nog niet erg veel steun. Voor het eerst zijn er in Haarlem dit jaar wel twee vuurwerkvrije zones ingesteld: rond het Vogelhospitaal in Noord en het Spaarne Gasthuis in Schalkwijk. Langs de Vondelweg ter hoogte van het Vogelhospitaal staat inmiddels wel al een melding genoteerd op de website.

Zandvoort telde de eerste twee dagen 8 meldingen , Heemstede 5, Bloemendaal 1, Bennebroek 3, Vogelenzang 2 en Hillegom 4. In Hoofddorp werden tot woensdagmiddag ruim 31 meldingen geregistreerd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.