Zeldzame walvis zwemt rond voor kust IJmuiden [video]

IJmuiden

Bij windpark Prinses Amalia voor de kust van IJmuiden hebben installateurs van Eneco de afgelopen dagen bezoek gekregen van een niet alledaagse gast: een jonge Gewone Vinvis.

De mannen zijn daar, 23 kilometer uit de kust, bezig met het plaatsen van een nieuwe experimentele windturbine. Ze zien daar geregeld van alles voorbij zwemmen maar niet eerder deze bijzondere walvissoort.

Het opvallende bezoek werd vastgelegd op video:

Het dier heet weliswaar Gewone Vinvis maar laat zich in tegenstelling tot zijn naam laat vermoeden zelden zien in het zuidelijke deel van de Noordzee.

Volgens Hans Verdaat van Wageningen Marine Research is de laatste waarneming van 2001 in de haven van Vlissingen, toen een 14 meter lange vinvis in de Sloehaven zwom.

Zeldzame walvis zwemt rond voor kust IJmuiden [video]
De vinvis voor IJmuiden.
© Fragment uit video

Nu en dan spoelt er eentje dood aan op de Nederlandse en Belgische stranden, zegt Ecomare. De laatste jaren ging het daarbij vaak om exemplaren in havens, die op de boeg van een schip waren meegenomen.

In de Walviszaal van Ecomare is de kaak te zien van de dode gewone vinvis die in augustus 2017 op het Texelse strand aanspoelde. Voor het optillen van de kaken was een kraan nodig.

Ze zijn ruim 5,5 meter lang en wegen ongeveer 250 kilo per stuk. Uiteindelijk zal het hele skelet bij Ecomare te zien zijn. Wanneer dit zal zijn is nog onbekend.

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie