Verdachte van brand Hema in Beverwijk vast

Carlo Nijveen
Beverwijk

Een 22-jarige man uit Zaandam wordt verdacht van brandstichting bij de Hema-vestiging aan de Beverwijkse Breestraat.

De Zaandammer, die sinds afgelopen maandag vastzit, wordt vandaag voorgeleid aan een rechter-commissaris die zal beslissen of de man langer in de cel moet blijven.

De recherche is nog bezig met onderzoek naar de twee branden die zaterdag 13 mei uitbraken in het Hema-filiaal in hartje Beverwijk. Bij de incidenten - ’s ochtends vroeg en laat in de avond - vielen geen gewonden. Bewoners van omliggende panden kregen tijdens de tweede brand wel het advies de nacht elders door te brengen. De rook-, roet- en waterschade in het warenhuis was wel groot. De Hema aan de Breestraat is dan ook sinds de branden dicht. Of de gearresteerde man uit Zaandam van beide incidenten wordt verdacht, is onduidelijk. Over een mogelijk motief en de achtergronden van de Zaandammer heeft de politie verder niets naar buiten gebracht.

De eerste brand in het Beverwijkse warenhuis was relatief gemakkelijk te bestrijden. Maar met het vuur dat ’s avonds laat in de Hema-vestiging ontstond, hadden de blussers aanmerkelijk meer moeite. ,,Brandweerlieden konden op de eerste verdieping van het pand geen hand voor ogen zien, omdat het daar vol rook stond. Zij moesten warmtecamera’s gebruiken om te navigeren. Ook door stellingen in het magazijngedeelte werd het bluswerk bemoeilijkt. De brand met een omvang van vijfentwintig vierkante meter bleek in het midden van de etage te woeden. Pas na het oproepen van nóg meer blussers dan er al in actie waren gekomen, lukte het om het vuur uit te krijgen’’, verduidelijkte woordvoerder Guido Weidema van Veiligheidsregio Kennemerland de situatie kort na de brand in deze krant.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.