Zuiderzeepad is nu ’rond’

Zuiderzeepad is nu ’rond’
Enkhuizen

Links het water, rechts het land. Of net andersom. Het is maar net in welke richting je het Zuiderzeepad gaat lopen. De langste rondwandeling van Nederland (492 kilometer) wordt donderdag geopend. We namen een voorproefje.

Het Zuiderzeepad bestond al in de vorige eeuw, maar was ’slechts’ 400 kilometer lang. Bij de wandelpadenmakers van Wandelnet officieel bekend als Lange Afstand Wandelpad 8. En je kon tot nu toe niet helemaal rond. Bij Enkhuizen pakte je de boot naar Stavoren. Want wie heeft er nou zin in zo’n ellenlang stuk winderige Afsluitdijk... Dat is, denkt padcoördinator Bert Boetes, een van de redenen geweest om niet door te gaan naar het Noorden.

Het Friese kustpad dat van Stavoren naar de Afsluitdijk loopt, is nu opgenomen in het Zuiderzeepad. Met toestemming van de Friese samenstellers. Die hebben de handen voorlopig vol aan een Elfstedenpad dat volgend jaar wordt geopend.

Kippengaas

We stappen woensdagmorgen -voor de officiële opening - even op bij Muiden. Wandelen op de dijk langs het IJsselmeer, wat wil je nog meer. Bij de afslag naar de Noordpolderweg staat een hek dwars op de dijk. En daar is een prachtig houten opstapje. Met kippengaas op het hout dus als het nat is kun je ook geheel veilig over het hek klauteren.

Zuiderzeepad is nu ’rond’
Een parel van een dijk leidt naar Muiden.
© HMC

Dit is toch een magnifiek stukje Zuiderzeepad. De zon is net een tijdje op, vogels kwetteren in het struweel. Rechts IJsselmeerwater met in de rand van de dijk wat bomen die uitbotten. Links knotwilgen en voor me scharrelt wat jongvee. Dan doemt het Muiderslot op. Alsof je terug in de tijd wandelt. Er zijn hier meer wandelingen die over het dijkje naar Muiden gaan. De Muiderbergroute en ook de IJdijkenroute gaan over dit pareltje onder de wandelpaden.

Afsluitdijk

Die Afsluitdijk met 32 kilometer blijft toch een bar eind. Zuiderzeepadcoördinator Bert Boetes is in overleg met Rijkswaterstaat om aan de Wadzijde een pad aan te leggen. De dijk gaat toch op de schop, dus als de onderhoudsweg nu eens horizontaal wordt aangelegd, is dat een prachtwandeling langs het Wad. Bij de LAW padenmakers vragen ze zich af of er echt mensen zijn die dit stuk in één keer gaan lopen of dat halverwege de bus wordt gepakt.

Even met de auto naar Het Monument om daar een stukje dijk te doorproeven. Langs het IJsselmeer ruik je de weeïge IJsselmeerlucht. Alsof je de spiering onder water ruikt. En dan bij het Wad prikkelt de zilte zeelucht je neusgaten. Een andere sensatie dus voor de loper.

Zuiderzeepad is nu ’rond’

Ik blijk niet alleen. Daar komen Magda van Keulen en Ineke Glorie me tegemoet vanuit Den Oever. Ze lopen ’vinger aan vinger’ want Ineke is blind. De vrouwen uit Alkmaar zijn al dertig jaar bij elkaar en dat vieren ze nu met een kleine pelgrimage over de dijk. Dinsdag vertrokken ze vanuit Anna Paulowna. Vandaag bedwingen ze De Dijk der dijken. ,,we hebben dat 28 jaar geleden ook gedaan. Toen was er de wandeling ’De Dijk te voet’ uitgezet’’. zegt Ineke.

Zuiderzeepad is nu ’rond’
Ineke (links) en Magda, stoere lopers op de Afsluitdijk.
© Foto’s Rien Floris

Het is een tippel van 33 kilometer. ,,We overnachten in Zurich en dan gaan we donderdag door naar Harlingen en nemen we de boot naar Vlieland.’’

Een pad onderaan de dijk aan de Wadzijde lijkt ze wel wat. Maar vandaag lopen ze over het fietspad. ,,Het waait behoorlijk’’, zegt Magda. Ineke: ,,Gisteren hebben we al allemaal belevingsgpaden gedaan, zo noem ik dat als blinde. Over grasdijkjes en langs hekjes. Vandaag lopen we over het fietspad lekker stevig door.’’

Waarom zou je dit barre eind langs een basalten bastion toch gaan lopen? ,,Dat is de sport’’, zegt Ineke meteen. ,,Maar het is ook meditatief. Je loopt alleen maar en laat je gedachten gaan. Ik zet de ene voet voor de andere en ik loop.’’

Zuiderzeestad

Het meest bewerkelijk deel voor de routemakers, was het stuk tussen Enkhuizen en de Afsluitdijk. Medemblik, ook een pure Zuiderzeestad tenslotte, wordt zo terecht aan de route toegevoegd. Een deel van de route gaat daar door Robbenoordbos en Dijkgatbos. ,,Maar ook op de dijk’’, zeg Boetes. ,,Het Hoogheemraadschap was snel voor, maar ze hebben daar ook een stuk of twintig pachters. Een aantal had al recreatief medegebruik in het pachtcontract en de meeste anderen doen ook mee. Er liggen er drie dwars, dan moet je even van de dijk af.’’ Bijzonder aan dit dijkstuk: ,,Je kunt er tussen de lama’s lopen.’’

Zuiderzeepad is nu ’rond’

Nog even een stukje dijk te voet. Klauteren over hekjes, dat blijft er bij horen. Tussen mekkerende schapen en opschietend fluitenkruid. Ook de beruchte IJsselmeervliegjes worden al wakker. Daar doemt gemaal Lely op en de skyline van Medemblik. Een pareltje toegevoegd aan het Zuiderzeepad.

Zuiderzeepad

Wandelen rond het gouden hart van Nederland. Te bestellen via Wandelnet.nl (19,90 euro)

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie