Zwart-wit: Kees van der Staaij

Zwart-wit: Kees van der Staaij

Volkomen ’crazy’ die Nederlanders. Dat zal de gemiddelde Amerikaan denken als hij in The Wall Street Journal het opiniestuk van Kees van der Staaij over de ’euthanasiestaat Nederland’ leest.

Een land waarin, volgens de gitzwarte schets van de SGP-voorman, artsen zo ongeveer vrijelijk over de dood beschikken. Een staat waarin aan het eind van de glijdende schaal de vraag wacht of geestelijk en lichamelijk gehandicapten ook moeten worden ’empowered’ vroegtijdig uit het leven te stappen.

De killer-headline ’In the Netherlands, the Doctor Will Kill You Now’ kwam uit de koker van de Amerikaanse koppenmaker, haastte de SGP-voorman zich te twitteren. En was bovendien geen ’goede’ samenvatting, maar hij oogstte exact wat hij zaaide: aandacht voor het voltooid leven-debat waarin hij in eigen land het onderspit dreigt te delven.

Uiteraard heeft Van der Staaij recht op zijn opvatting tégen het oprekken van de euthanasiegrenzen. En niemand kan hem erom veroordelen dat hij daarvoor uitheemse steun zoekt. Dat hij daarbij niet de werkelijkheid maar zijn waarheid schetst, en dan ook nog eens zonder de christelijke partij-achtergrond bij het artikel te vermelden, maakt zijn betoog onzuiver. En vervuilt het debat dat hij juist wil aanzwengelen.

Crazy Kees, zou de gemiddelde Amerikaan denken. Als hij wél volledig was geïnformeerd.

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie