’Relschoppers’ bij feestweek voor rechter

Carlo Nijveen

Twee mannen die van betrokkenheid bij rellen tijdens Dorpsfeest Santpoort in 2015 worden verdacht, moeten volgende week dinsdag voor de rechtbank in Haarlem komen. Het gaat om een 21-jarige Velserbroeker en evenoude inwoner van Amsterdam, die volgens het openbaar ministerie politiemensen of -voertuigen met stenen of andere harde voorwerpen bekogelden.

De traditionele feestweek in Santpoort-Noord - die zaterdag weer losbarst - verliep in 2015 onrustig. Bij een politiepost aan de Santpoortse Broekbergenlaan sloeg aan het einde van het evenement de vlam in de pan, nadat een 14-jarig meisje buiten bewustzijn was geraakt en bij vrijwilligers van het Rode Kruis terechtkwam. Het meisje zou zó erg de weg kwijt zijn geweest, dat zij toen ze bijkwam begon te gillen om vervolgens weer ’out’ te gaan. Het gegil zorgde voor onrust onder andere feestweekgangers, die op weg naar huis de politiepost passeerden. Terwijl voor het meisje een ambulance werd opgeroepen, zorgde de (vermeende) mishandeling van weer een andere feestweekbezoeker voor nieuwe ellende. De vrouw wees een man aan als haar belager. Politiemensen probeerden de man aan te houden, waarbij zij door zo’n 300 à 400 feestweekbezoekers zouden zijn omsingeld. Pas toen extra agenten waren opgetrommeld, keerde de rust enigszins weer. Maar in de buurt van de Wüstelaan kwam het opnieuw tot ongeregeldheden.

De advocaat van de Velserbroeker die wordt berecht, was woensdag onbereikbaar voor commentaar. De raadsvrouw van de Amsterdammer wil niet reageren.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.