Recordpoging Shaffy zingen: We zijn er voor elkaar

1/2
Enkhuizen

„Het zijn mensen met uiteenlopende karakters, maar we vormen wel altijd een groep. Het leuke is dat je mensen van verschillende leeftijden ontmoet, waarmee je anders geen contact zou hebben. Door de omgang met elkaar leer je elkaar beter kennen. We delen lief en leed.”

Joyce Nijhuis is secretaris van Reaching Hand uit Enkhuizen, dat in 1968 is opgericht en onderdeel is van de rooms-katholieke St. Franciscus Xaverius parochie.

„Toch zien we onszelf niet als een kerkkoor. We zijn wat ’ruiger’, al is dat ook niet het goeie woord. Maar als je zegt dat je in een kerkkoor zingt, dan geeft dat een bepaald beeld bij mensen. Wij hebben naast de optredens in de kerkdiensten ook veel andere optredens. We hebben meegedaan aan festivals, hebben opgetreden in Paradiso en kortgeleden met het kinderkoor van de kerk, Sunshine, ’The passion’ gedaan. Geweldig allemaal. We hebben liederen zoals die van Ramses Shaffy op het programma of ’Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Dat zijn liederen die we ook in de kerkdiensten zingen. Daar brengen we een mix van kerkmuziek en liedjes met een betekenis.” Katholiek zijn is geen voorwaarde om lid te worden van het koor. „We staan open voor iedereen, maar je moet wel accepteren dat je eens in de maand in de kerk zingt.”

Reaching Hand staat, net als Sunshine, onder leiding van dirigente Ria van Bijnen. „Al jaren. Ze kan wel streng zijn, maar we zijn heel blij met haar. Ze doet alles voor de koren. Ze is er altijd en komt er zelfs eerder voor terug van vakantie.”

Wat wel zorgen baart is het de terugloop van het aantal leden. „Vooral mannen is een probleem. Soms zingen we helemaal zonder bassen en dat is jammer. Mannen hebben misschien een beeld van zichzelf dat ze niet kunnen zingen, maar Ria zegt altijd: iedereen kan leren zingen.”

Het lied van Ramses Shaffy staat al jaren op het repertoire en de werkwoorden die Shaffy bezingt, slaan volgens Nijhuis allemaal op Reaching Hand. „We zingen het al zolang ik op het koor zit en dat is nu dertien jaar. Het is ook een prachtig arrangement (van H. de Ruiter, red. ) dat wat afwijkt van het origineel. De mannen beginnen met het eerste couplet en dan gaan de vrouwen daar doorheen zingen om daarna de lead over te nemen. Erg mooi opgebouwd. En het sluit zo goed aan op wat we zijn en doen.”

Reaching Hand

Komt uit: Enkhuizen

Opgericht in: 1968

Dirigent: Ria van Bijnen

Aantal leden: 34 ( 27 vrouwen, 7 mannen)

Leeftijd: tussen de 12 en 47 jaar (’dat is een uitzondering!’)

Repertoire: kerkelijke en popmuziek

www.reachinghand.nl

Meer nieuws uit Nieuws

Keuze van de redactie