Duurzaam? Alleen als het goed oogt

Leonie Groen

Geen witte plastic wattenstaafjes meer, besluit ik ferm. Ik kocht ze tot nu toe omdat ze beter passen in de strakke, zwart-wit betegelde badkamer dan de roze en blauwe en de toch wat mottig ogende houten variant. Nooit aan gedacht dat ik met de keuze voor esthetiek het milieu enorm belast.

Ik gooi mijn gebruikte wattenstaafjes altijd netjes in het prullenbakje maar ik laat er weleens eentje uit mijn handen glippen boven de wastafel of de wc-pot. Oei. En soms verdwijnt dat staafje dan in het riool en draagt zo bij aan de plastic soep in de zee.

Mensen die hun oren schoonmaken met wattenstaafjes zijn te spreken over de houten omdat die niet doorbuigen. Je kunt er goed druk mee uitoefenen, staat in de recensies op internet die ik erop nalees. Ik koop niet zomaar wat. Ik gebruik wattenstaafjes om klodders mascara onder de wimpers vandaan te halen. Of om een teveel aan potlood of lippenstift te verwijderen. Met een wattenstaafje kun je heel goed precisiewerk uitvoeren.

Ik loop, dat wil ik toch wel even gezegd hebben, al lang vooruit op het verbod dat het Europees Parlement wil op plastic producten die na eenmalig gebruik weg gemikt worden. Al lang. Maar, eerlijk is eerlijk, dat is meer ingegeven door mijn afkeer van goedkope troep. Het metalen rietje dat sinds enige tijd in mijn huis zwerft ziet er een stuk strakker uit dan de rietjes uit de supermarkt in niet bij elkaar passende tinten als lila, gifgroen, brandweerrood en babyblauw. En waarom zou een mens met plastic bestek en van plastic bordjes willen eten? Ik heb mooi bestek en een heel-veel-delig servies. Dat gaat een heel leven mee, zeker als je zuinig bent op je spullen. Na een feestje is de afwas bij uitstek het moment om in gedachten na te kaarten. Ik hou ook niet van koffie-to-go. Ik drink mijn koffie liever zittend uit een porseleinen mok. Helemaal ontkomen aan plastic is lastig. Je hebt aluminium drinkflessen in die er stoer uitzien, maar dan heb je er wel eentje nodig met een beschermende inwendige coating. Voor onderweg heb ik dus maar een gemakkelijk te hanteren Dopper. Gelukkig hebben de makers begrepen dat zo’n drinkfles er een beetje knap uit moet zien. Met die wattenstaafjes ga ik nu dus inleveren. Maar wel goed. Veel houten wattenstaafjes zitten in een plastic zakje of pakje. Die hoef ik niet. Er zijn biologisch afbreekbare in een papieren doosje. Het recyclebaar plastic dekseltje is binnenkort, zegt de leverancier, plasticvrij. Mooi.

Reageren? Mail naar: groen@hollandmediacombinatie.nl

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.