Verhalen over vis uit IJmuiden

Het sorteren gebeurt handmatig.

Het sorteren gebeurt handmatig.

Pieter van Hove
IJmuiden

Veel mensen buiten de gemeentegrenzen weten niet dat de kustplaats een haven heeft plus een veiling waar de heerlijkste tongen, schollen, ponen en andere vissoorten worden verkocht.

Ten onrechte, want de Hollandse Visveiling IJmuiden is, op die van Urk na, de grootste van ons land. Een groot deel van de Noordzeevis gaat direct naar het buitenland. Met het Nederlands Visbureau willen de visserijbedrijven in IJmuiden bevorderen dat meer Nederlanders de duurzame Noordzeevis ontdekken. Tegen die achtergrond is de Stichting Noordzeevis uit IJmuiden opgericht.

Die stichting heeft zich ten doel gesteld de consumptie van Noordzeevissoorten als griet, makreel, schol, tarbot, tong en wijting bij de Nederlandse consument onder de aandacht te brengen. Helaas zien velen nog niet het verschil tussen een in Azië op grote schaal gekweekte tilapia en een in de Noordzee vers gevangen scholletje.

En onbekend maakt onbemind… De Stichting Noordzeevis uit IJmuiden wil zich inzetten om aan die onbekendheid iets te doen, door eerlijke voorlichting over een prachtig en eerlijk product uit onze Noordzee.

Een prima gelegenheid om ‘IJmuidense vis’ te promoten was natuurlijk het Havenfestival IJmuiden op 23 en 24 juni van dit jaar. Dit tweedaags evenement bij de Vissershaven had vis als hoofdthema. Zo was er een kookplein opgezet waar koks visgerechten klaar konden maken. Uiteraard was er in een vrieshuis van logistiek dienstverlener Kloosterboer een grote vistafel met allerhande soorten vis.

Daarnaast was er de verkiezing van het beste visrecept van IJmuiden. En natuurlijk de officiële oprichting van de stichting ‘Noordzeevis uit IJmuiden’. Op de website van de IJmuider Courant starten we nu met een serie verhalen. Zo laten we betrokkenen uit de IJmuidense vissector aan het woord en besteden we aandacht aan de belangrijkste vissoorten op de veiling. Ook behandelen wij de verschillende vangsttechnieken.

Lees hier deel 1: Visveiling centrale plek van IJmuiden

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.