Easyjet gaat elektrisch vliegen

Zo gaat de nieuwe generatie toestellen eruit zien.

Zo gaat de nieuwe generatie toestellen eruit zien.© illustratie wright electric

Frans van den Berg

Waar KLM vooral inzet op biokerosine, gaat Easyjet voor elektrisch vliegen. Rond 2030 moet als eerste de route tussen Schiphol en Londen met deze toestellen worden uitgevoerd.

„Misschien wordt het 2029 of 2031, maar we geven hiermee aan welke richting op willen. Iedereen is nu nog erg sceptisch, maar dit wordt wel de toekomst”, stelt Johan Lundgren, de algemeen directeur van Easyjet tijdens een persconferentie op Schiphol.

„We doen in Nederland onze aankondiging, omdat hier het debat over de luchtvaart hevig woedt. Dan hebben we het over uitstoot en geluid. Het is belangrijk dat wij ons in dat debat mengen”, geeft Lundgren als verklaring voor zijn komst naar Schiphol. Half november houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over verduurzaming van de luchtvaart. Daarnaast wil het kabinet een vliegbelasting invoeren.

Steun

Lundgren verwacht juist van overheden en luchthavens meer steun voor initiatieven om schoner en stiller te vliegen. Schiphol stelt woensdag de tarieven voor de komende drie jaar vast en daarbij wordt wel rekening gehouden met uitstoot en lawaai. Maar Easyjet vindt dat onvoldoende. De maatschappij wil ook dat rekening wordt gehouden met de bezetting van een toestel. „Die van ons zitten voor 95 procent vol, terwijl andere maatschappijen soms halfleeg vliegen. En we schaffen nu al de meest zuinige en stille Airbussen aan.”

Maar voor de lange termijn moet er toch echt een alternatief voor kerosine komen. Easyjet werkt daarbij samen met de Amerikaanse start-up Wright Electric. „We hebben een patent ingediend voor een nieuwe motor, die in de toekomst kan worden gebruikt voor vliegtuigen van de omvang die Easyjet heeft”, vult Jeffrey Engter van Wright Electric aan. „We werken nu eerst aan een toestel voor negen personen. Die moet in 2019 vliegen. Daarna richten we ons op een vijftigzitter en tot slot die voor Easyjet. We kunnen daarvoor een vliegtuigbouwer inhuren of een samenwerking aangaan.”

Versnellen

Easyjet wil de ontwikkeling van elektrisch vliegen versnellen. Bestaande fabrikanten als Airbus en Boeing doen nog te weinig. Wereldwijd zijn er inmiddels 130 initiatieven rond elektrisch vliegen en/of taxiën. Veel projecten beginnen met een hybride vorm en dat geldt ook voor Wright. Daarbij wordt de kerosine niet gebruikt om de motoren aan te drijven, maar om elektriciteit op te wekken. Die stroom wordt gebruikt voor elektromotoren. „Dat is al dertig procent zuiniger en wanneer het volledig elektrisch kan, dan is er helemaal geen uitstoot meer. Ook geeft het minder herrie, al zal ieder vliegtuig geluid produceren”, geeft Engter toe.

De stap naar volledig elektrisch vliegen is pas mogelijk wanneer er aanzienlijk betere batterijen komen. Het streven is dat een toestel met volle batterijen vijfhonderd kilometer kan afleggen. Bij aankomst worden die dan verwisseld voor volle exemplaren. „Juist daarom is Schiphol ideaal voor dit project. De luchthavens van Londen liggen op 350 tot 400 kilometer. Bovendien is dat onze drukste verbinding. We vliegen 22 keer per dag en vervoeren jaarlijks zes miljoen passagiers op deze route”, verklaart Lundgren de keuze voor deze route.

Kosten

Transatlantisch is vooralsnog onhaalbaar. Om die reden zet een maatschappij als KLM vooral in op biokerosine zoals uit frituurvet. Ook wordt gestudeerd op mogelijkheden om uit CO2 van Tata Steel synthetische brandstof te maken. Probleem is dat al die soorten vele malen duurder zijn dan gewone kerosine. Dat geldt ook voor elektrisch vliegen. Goedkopere batterijen, subsidies en een hogere olieprijs zijn dan ook welkom.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.