Nieuwe schaatsploeg Esmee Visser heet TalentNED

Lotte van Beek, Esmee Visser en Ireen Wust (vlnr) tijdens de perspresentatie van schaatsploeg TalentNED in Museum Belvedere.

Lotte van Beek, Esmee Visser en Ireen Wust (vlnr) tijdens de perspresentatie van schaatsploeg TalentNED in Museum Belvedere.© ANP

Beinsdorp

De nieuwe schaatsploeg van Esmee Visser uit Beinsdorp heet TalentNED. Dat maakte investeringsbedrijf Infestos maandag bekend tijdens een presentatie in Heerenveen.

Het bedrijf uit Enschede heeft zich voor de lange termijn verbonden aan het team, dat onderdeel wordt van een breed project waarin vooral de opleiding van Nederlandse talenten, ook buiten het schaatsen, centraal komt te staan.

Esmee Visser wil komend schaatsseizoen niet te hard van stapel lopen. ,,Ik hoef nu nog niet heel goed te zijn'', beseft de olympisch kampioene op de 5000 meter. ,,Ik wil pas pieken later in het seizoen, met name op de WK afstanden in februari in Inzell. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het nu al heel lekker gaat.''

De 22-jarige Visser reed in het voorseizoen al prima tijden op de 3000 meter (persoonlijk record van 4.00,97) en op de 5000 meter (6.51,02).

,,Het was eigenlijk niet de bedoeling dat ik me nu al zó zou laten zien'', zegt de studente. ,,Maar elke week gaat het gewoon steeds beter, terwijl ik bepaald geen topzomer qua training heb kunnen draaien. Ik ben daarom benieuwd hoe het komend weekeinde zal gaan, bij de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen voor de wereldbeker.''

Esmee Visser.

Esmee Visser.© ANP

Opvallend genoeg moet Visser haar officiële debuut in de A-groep van de wereldbeker nog maken. Vorig seizoen mocht ze alleen een keer meedoen in de B-groep in Noorwegen. Via het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf knalde de lichtvoetige stilist daarna bij Pyeongchang 2018 tot ieders verrassing naar olympisch goud (6.50,23).

,,Daarna is er veel over me heen gekomen. Ik vind het ook moeilijk om 'nee' te zeggen tegen mensen. Gelukkig heb ik nu een manager die de boel een beetje regelt voor mij.''

Visser, die bij TalentNED een contract voor twee jaar tekende, wil dit seizoen zowel op de 3000 als 5000 meter voor de hoofdprijzen gaan. Ze krijgt daarbij steun van onder anderen de doorgewinterde Wüst, die haar van de nodige tips voorziet.

,,Ik twijfel nog wel eens aan mezelf of ik het nog wel kan en dan is het heel fijn dat je vertrouwen krijgt van bijvoorbeeld Ireen. Ze heeft als schaatsster soms onmenselijke prestaties geleverd. Toch zie ik haar ook als een gewoon mens met een eigen leven, net zoals ik. Voor veel mensen ben ik misschien speciaal, maar zo voel ik mij helemaal niet. Ik wil gewoon genieten van het schaatsen en daar heb ik gelukkig nog alle tijd voor.''

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bekendste lid van TalentNED is vijfvoudig olympisch kampioene Ireen Wüst (32). Verder behoren Esmee Visser (olympisch kampioene 5000 meter), Lotte van Beek (drievoudig winnares olympische medaille), Marcel Bosker, Jos de Vos, Marwin Talsma en Louis Hollaar tot de nieuwe ploeg.

Peter Kolder fungeert als hoofdcoach. Gerard Kemkers, die eerder dit jaar vertrok bij FC Groningen als manager topsport en talentontwikkeling, gaat als directeur aan de slag bij de nieuwe organisatie.

Oud-schaatser Kemkers werkte eerder als schaatscoach bij de succesvolle TVM-ploeg nauw samen met onder anderen Wüst. Hij zal in zijn nieuwe functie niet in trainingspak terugkeren op het ijs.

,,Ik zal me sporttechnisch niet of nauwelijks bemoeien met de schaatsploeg, al zal ik op het gebied van de faciliteiten nog wel een rol vervullen'', liet Kemkers (51) weten.

,,Maar als directeur is het de bedoeling dat ik meerdere sporten onder mijn hoede neem. We hebben de naam en het logo van TalentNED bewust gekozen. We gaan ons heel duidelijk richten op Nederlandse talenten, omdat we iets willen toevoegen aan de Nederlandse topsport.''

Infestos heeft de schaatsploeg rond Wüst en Visser mede samengesteld om het ambitieuze talentenproject bij het publiek en het bedrijfsleven goed onder de aandacht te brengen en te houden. Volgens Kemkers wordt er bij TalentNED niet gedacht in de gebruikelijke olympische cycli van vier jaar.

,,We willen talenten opleiden voor het grote werk, waarna ze kunnen doorstromen naar andere teams. Tot Peking 2022 zorgen we echter voor een goed voorbereidingsprogramma voor onze huidige schaatsploeg.''

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen