Al 65 jaar de kerk ’n beetje helpen

Een druk bezochte Bolder Bazar afgelopen zaterdag.

Een druk bezochte Bolder Bazar afgelopen zaterdag.© foto United Photos/Toussaint Kluiters

Kees de Boer
IJmuiden

Tweedehands kleding, boeken, cd’s, gebakken vis en oude computers. Zaterdag werd in verenigingsgebouw De Bolder aan de Bloemstraat voor de 65e keer de ’Bolder Bazar’ gehouden.

,,Normaal gesproken houden we de markt op vrijdag en zaterdag, maar dit jaar doen we het voor het eerst alleen op zaterdag”, zegt mede-organisator Betty Gouda. ,,Vrijdag was altijd onze beste dag, dus dat is jammer. Maar het wordt steeds moeilijker om mensen te vinden die het willen organiseren. Vandaar dus nog maar een dag.”

De opbrengst van de rommelmarkt gaat naar de Oud-Katholieke Adelbertus Parochie. Tien procent gaat naar een goed doel.

Er wordt geschuifeld, gekeken, gekocht of toch maar niet. En je kunt lootjes kopen. ’Altijd prijs’, staat bij een kraam te lezen. Bij de kraam met elektronica kijkt een bezoeker geïnteresseerd naar een oude radio. ,,Wat kost deze?”, wil de man weten. ,,Vijftien euro, meneer”, is het antwoord. ,,Zo worden ze niet meer gemaakt.”

De potentiële koper lacht. Dat kon best eens kloppen.

Vrijwilligers Corrie en Sonja zitten achter een kraam met zelfgemaakte bloemstukjes. ,,Alles voor 2,50!”, prijzen ze hun waar aan. ,,Vanwege ons 65-jarige bestaan.”

Marilyn Monroe

En zo is er meer huisvlijt te koop. Zelfgemaakte kaarten en cadeautjes bijvoorbeeld. Of schilderijen met daarop portretten van bekende Nederlanders. ,,Ze zijn gemaakt door mijn broer Ton”, zegt verkoper Jaap Wijker. Voor vijftien euro verwisselen de doeken van eigenaar. Of de verkoop een beetje loopt? ,,Jazeker, ik heb er al drie verkocht. Een portret van Marilyn Monroe, daar was mijn broer verliefd op, en twee stillevens. Een met bootjes en een met een paar flessen drank.” Lacht: ,,Dat spreekt kennelijk aan in IJmuiden.”

In de hoek van het verenigingsgebouw is er spektakel: daar is een matrixverloting. Honderd vakjes zijn ingevuld door honderd mogelijke winnaars. Voor twee euro maak je kans op een wijnpakket.

Wie zijn geluk nog een keer wil testen, kan terecht bij de enveloppenloterij: daar koop je drie enveloppen voor vijf euro. Hannie Schouten uit IJmuiden waagt de gok. ,,Jullie foppen me toch niet, he?”, vraagt ze voordat ze de enveloppen opent. Dat is beslist niet het geval, zo wordt haar verzekerd. Foppen of niet, Hannie treft het niet. Ze heeft drie keer mispoes, geen prijs dus. ,,Het gaat gelukkig allemaal naar een goed doel”, zegt ze schouderophalend. ,,Ik vind het belangrijk dat de kerk mooi onderhouden wordt. Hij is toch beeldbepalend in IJmuiden.”

Nog op zoek naar die ene cd? Die waar je speciale herinneringen aan bewaart? Met een beetje mazzel tref je ’m in de bakken bij vrijwilligsters Wil en Liesbeth. De zaken gaan bij deze dames uitstekend: ,,We verkopen alles voor een euro. Het loopt heel lekker.”

Bezoekster Sonja de Waard gaat met een pondje paling de deur uit. ,,Ik vind dit een hele leuke markt om op rond te struinen”, zegt ze enthousiast. ,,Vooral de veelzijdigheid is leuk. Er is van alles te doen. Jammer dat ie dit jaar maar een dag wordt gehouden. Al 65 jaar een leuke traditie. Zolang als de bazaar gehouden wordt, blijf ik komen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.