Haarlemmermeer wil aandeel in Schiphol

Frans van den Berg
Hoofddorp

De gemeente Haarlemmermeer moet net als Amsterdam en Rotterdam aandelen krijgen in de luchthaven Schiphol. „Het is voor ons een banenmotor, maar het geeft ook veel overlast. Daarom willen we meer invloed op de ontwikkeling van de luchthaven.”

Dat stelde Jurgen Nobel, lijsttrekker van de VVD, maandagavond tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Hoofddorp. In de poldergemeente, waar Schiphol in ligt, zijn op 21 november gemeenteraadsverkiezingen. „Het Schipholdossier is de grootste uitdaging voor de komende jaren, naast woningbouw.”

Luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen ging niet in op de aandelenwens van de gemeente. „Maar ik heb goede contacten met de wethouders, net als met de gedeputeerden en de commissaris van de koning in de provincie Noord-Holland”, stelde ze.

Dat de luchtvaart een gevoelig dossier is, merkte de VVD-minister al snel na haar aantreden met de luchthaven Lelystad. Daar was het een bewoner die fouten had ontdekt in de Milieu Effect Rapportage. „Geen beste beurt voor het ministerie”, gaf ze toe.

Lelystad

Vanwege de grimmige sfeer in de Tweede Kamer en bij de provincies Gelderland en Overijssel, werd de ingebruikname uitgesteld. Een nieuwe datum is nog niet genoemd. In januari of februari moet blijken of de verdeling van vluchten tussen Schiphol en Lelystad voldoet aan de regels van de Europese Commissie. „We willen vakantievluchten van Schiphol verplaatsen naar Lelystad. Anders krijg je net als bij Eindhoven dat de luchthaven zo vol zit.”

Schiphol

De discussie rond Schiphol draait het vooral om veiligheid, uitstoot, geluidhinder en woningbouw. Een bewoner uit Rijsenhout pleitte voor minder regelgeving zodat woningbouw in het dorp nabij de landingsbanen toch mogelijk is. Van Nieuwenhuizen wil voorzichtig te werk gaan en geen nieuwe klagers krijgen. Een bewoner uit Zwanenburg stelde dat de overlast wel meevalt. „Wanneer je toch met open ramen wil slapen, dan doe je toch gewoon oordopjes in.”

Dat veel meer omwonenden overlast ervaren, blijkt uit recente cijfers van de GGD’s. Maar dat verhaal klopt volgens wethouder Adam Elzakalai niet. „Volgens die cijfers zijn alle 150.000 inwoners van Haarlemmermeer gehinderden, maar niet iedereen ervaart dat zo. Ik zelf zeker niet. Maar dat wil niet zeggen dat Schiphol onbelemmerd kan doorgroeien. Daar is geen plek voor.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.