Premium

Regelen jeugdbescherming en -reclassering voor Velsen ’prioriteit 1, 2 en 3’

Regelen jeugdbescherming en -reclassering voor Velsen ’prioriteit 1, 2 en 3’
Velsen

De onderhandelingen over de aanbesteding van de jeugdbescherming en -reclassering voor volgend jaar zijn nog altijd gaande. Velsen Lokaal, Forza, LGV, de PvdA en het CDA spraken donderdag hun zorgen hierover uit.

Zij vrezen dat de gemeente op deze manier gedwongen wordt om tegen elke prijs zorg te accepteren, zonder eisen te kunnen stellen aan de kwaliteit. Met een motie roept de raad op dit onder de aandacht te brengen van de overheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

De aanbesteding naar een aanbieder van deze specifieke zorg doet de gemeente in samenwerking met twintig gemeenten, maar zorgaanbieders hebben zich vooralsnog niet gemeld. Tijdens gesprekken zijn ’op vergelijkbare momenten vergelijkbare uitspraken gedaan’ door de verschillende instellingen. Dat baart verschillende raadspartijen zorgen. De raad geeft het college daarom de mogelijkheid of er mogelijk sprake is van (prijs)afspraken tussen de verschillende zorgaanbieders. Wethouder Sebastian Dinjens (GroenLinks) zegt dat hij de uitspraken opvallend vindt, maar dat er ook behoedzaamheid betracht dient te worden. Raadslid Ilse Stoelman van GroenLinks ziet de uitspraken van de instellingen vooral als protest over de tekorten in de jeugdzorg en de vrees dat instellingen tegen elkaar worden uitgespeeld om de laagste prijs voor elkaar te krijgen.

Haar partij, Velsen Lokaal en de SP benadrukken donderdagavond nog eens dat zij tegen marktwerking in de zorg zijn.

Wethouder Dinjens is nog altijd in gesprek met de zorgaanbieders om te voorkomen dat er na 1 januari geen afspraken zijn. ,,Het is prioriteit 1, 2 en 3 om het voor 1 januari te regelen.’’ Hij verwacht over ongeveer drie weken meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de stand van zaken. ,,Naar mate 1 januari nadert wordt alles vloeibaar’’, legt hij uit. ,,De afhankelijkheid is wederzijds. Zonder deze twintig gemeenten, is het de vraag of deze instellingen kunnen voortbestaan.’’ Op vragen van Laura Ouderkerke (VVD) wat het plan is als de onderhandelingen mislukken, antwoordt Dinjens dat in dat geval wellicht de dubbele prijs betaald moet worden om te zorgen dat de zorg na 1 januari geregeld is.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.