Hanneke in de Keuken: Van goede granola krijg je nooit genoeg

Met kookboeken over lekkere en vooral gezonde ontbijtjes kun je tegenwoordig moeiteloos een hele boekenkast vullen. Terug naar de eenvoud en gebruik van goede ingrediënten is niet langer een trend, maar lijkt vaste grond aan de voeten te hebben gekregen.

Als er één recept is dat in geen enkel ontbijt-kookboek lijkt te ontbreken is het granola. De basis is vrijwel overal gelijk: een paar handen gemengde en gehakte ongebrande noten, een flinke hoeveelheid havervlokken, wat gedroogd fruit en een zoetmaker, die de boel enigszins ’aan elkaar plakt’ en krokant maakt.

Vooral die zoetmaker varieert sterk. De een zweert bij dure kokosbloemsuiker, de ander bij honing en een derde bij ahornsiroop of appelstroop. Wat je gebruikt maakt niet eens zoveel uit, zolang je de zoetmaker er maar goed doorheen mengt en de granola, eenmaal uit de oven, helemaal laat afkoelen voordat je het in een pot doet.

Heel lang had ik er geen enkele behoefte aan om granola zelf te maken, omdat mijn plaatselijke bakker (voor lezers van de Schager Courant: bakker Slijkerman in Schagen, check it out!) een fantastische granola maakt, waar ik maar geen genoeg van kan krijgen. Maar omdat die niet heel goedkoop is, begon ik op een gegeven moment toch maar zelf te experimenteren.

Hanneke in de Keuken: Van goede granola krijg je nooit genoeg

Ik geef toe dat er wel een paar mislukt zijn en dat deze experimenten ook best in de papieren gingen lopen, aangezien noten aardig wat centen kosten. Maar toch, als het me niet beviel, ging de inhoud van de weckpot linea recta de groene bak in. Anders zou het toch maar nutteloos in de weg staan. Ik vond een ingrediënt als kokosrasp bijvoorbeeld een enorme mislukking. Het voelt als zand in de mond als het eenmaal gebakken is.

Wat als grote winnaar uit de bus kwam (behalve die van de bakker dan) is de granola van de Leidse Manon Proper. Deze moeder van een tweeling en een drieling heeft een site (www.thenononotes.com) en een erg leuk Instagram-account over haar dagelijks leven. Op haar site is het recept te vinden.

Haar ’geheim’? Ze gooit er een flinke hoeveelheid ahornsiroop in (240 ml!). Niet heel goedkoop, dat spul, maar koop vooral toch de echte uit Canada (let op het etiket!). Het maakt je granola geweldig krokant en deze stroop van de esdoorn smaakt minder heftig zoet dan honing.

Mijn bakker heeft er een concurrent bij gekregen, dat is duidelijk. Dus check die site van Manon Proper.

Meer nieuws uit Lifestyle

Keuze van de redactie