Onteigening van panden Concourslaan Hoofddorp van de baan

Een schets van het bouwplan, met onder andere winkels en een parkeerdek.

Een schets van het bouwplan, met onder andere winkels en een parkeerdek.© Kennemerland Beheer

Bart Boele
Hoofddorp

Als de Omgevingsdienst instemt met het bouwplan van twee ondernemers aan de Hoofddorpse Concourslaan, mogen zij hun plan realiseren.

De onteigening van hun panden in het winkelgebied is van de baan. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft onteigening onmogelijk gemaakt.

Het college van B en W stelde voor niet mee te werken aan de zogenaamde zelfrealisatie. Alleen VVD en PvdA steunden die afwijzing ’omdat er echt iets moet gebeuren’. De HAP verliet de raadszaal tijdens de stemming, de overige partijen wezen het voorstel af.

Dit kan gezien worden als een overwinning voor de ondernemers Bakker en Khemai. De gemeente Haarlemmermeer wilde hun panden onteigenen om een groot project van ontwikkelaar Kennemerland Beheer mogelijk te maken. Om te kunnen onteigenen, had de gemeenteraad het plan voor zelfrealisatie van de twee ondernemers moeten afwijzen. Nu dat niet is gebeurd, kan de onteigeningsprocedure niet in gang worden gezet.

Waar VVD-leider Jurgen Nobel en PvdA’er Mieke Booij de onteigening ’een paardenmiddel’ noemden dat nodig is om iets in werking te stellen, grepen de andere partijen de term paardenmiddel aan als argument dat het een veel te zwaar middel is. CDA’er Mariëtte Sedee voegde daar aan toe dat het gebrek aan regie door de gemeente haar verbaast. ,,Als je het winkelcentrum van Hoofddorp wil afmaken, pak dan die regie.’’ De Concourslaan en de Tuinweg in hartje Hoofddorp liggen er al jaren verwaarloosd bij.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.