Passagiers Small Planet krijgen geen vergoeding

Frans van den Berg
Schiphol

Vakantievlieger Small Planet Airlines is nagenoeg failliet. Neckermann heeft passagiers al overgeboekt naar Transavia. Passagiers die wegens vluchtvertraging een vergoeding krijgen, kunnen evenwel fluiten naar hun centen.

De Litouwse maatschappij Small Planet Airlines staat op omvallen. In verschillende landen zijn herstructureringen aangekondigd. De Duitse tak staakte eind vorige week de activiteiten. De vliegtuigen gingen terug naar de leasemaatschappij.

Daarmee werden ook de vluchten vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee gestaakt. Reisorganisator Neckermann, onderdeel van Thomas Cook, maakte gebruik van Small Planet. ,,Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe de toekomst van de luchtvaartmaatschappij eruitziet. Ons grootste belang is dat er duidelijkheid en zekerheid bestaat voor onze gasten. We hebben alle passagiers bij andere airlines ondergebracht. Daarnaast hebben we vliegcapaciteit gecontracteerd gedurende de wintermaanden, vooral bij Transavia Airlines’’, laat de woordvoerster weten.

Vertragingen

Daarmee zijn komende vakanties gered. Maar de maatschappij viel dit jaar met name op door de vele vertragingen. Het toestel dat vanaf Schiphol vloog, kampte met veel technische problemen. Uit andere landen moest dan een reserve-exemplaar worden gehaald, met urenlange vertragingen als gevolg. Passagiers klaagden steen en been, het bedrijf en Neckermann beloofden beterschap, maar de ellende bleef. Via claimbureaus stroomden de verzoeken voor vertragingsschade binnen.

Aviclaim laat weten dat inmiddels 59.000 euro is uitgekeerd, maar de resterende 153.000 euro zal er nu niet meer komen. EU-claim heeft nog meer dan een miljoen euro openstaan als crediteur van Small Planet Airlines. ,,Dit is de compensatiewaarde voor 2660 passagiers. Bijna 15 vliegtuigen vol.’’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.