Teruggevonden portret 19e-eeuwse grootgrondbezitter wordt gerestaureerd

Teruggevonden portret 19e-eeuwse grootgrondbezitter wordt gerestaureerd
Het historisch waardevolle portret van de voormalige Velsense grootgrondbezitter Adrianus Johannes Bik werd na een zoektocht opgespoord.
© archieffoto
Velsen

Het verdwenen gewaande, maar onlangs teruggevonden portretschilderij van de 19e-eeuwse Velsense grootgrondbezitter Adrianus Johannes Bik wordt gerestaureerd. Dat hebben B en W van Velsen beslist.

Details over de opknapbeurt en over de kosten daarvan zijn nog niet naar buiten gebracht. Maar de restauratie gaat definitief door, laat een gemeentewoordvoerster weten.

Het historisch waardevolle portretschilderij van Bik - gemaakt in 1842 - leek dus spoorloos, maar werd afgelopen zomer teruggevonden in een souterrain van het Velsense gemeentehuis. De gerenommeerde Britse historicus Peter Carey had enige tijd daarvoor een zoektocht naar het kunstwerk in gang gezet. Carey wilde een afbeelding van het schilderij gebruiken voor een tentoonstelling over Nederlands-Indië, in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Adrianus Johannes Bik is namelijk niet alleen een belangrijk man geweest in deze contreien, maar heeft ook een voorname rol gespeeld in de geschiedenis van de voormalige Nederlandse kolonie. Hij verrichtte daar wetenschappelijk onderzoek en was er ook werkzaam als rechter en gouvernementsambtenaar.

Na de Java-oorlog (1825-1830) moest Bik toezichthouden op de gevangengenomen en onder huisarrest geplaatste Javaanse prins en vrijheidsstrijder Diponegoro. Bik, ook een getalenteerd tekenaar, maakte in die periode een portret van de opstandeling. Dat werk is te vinden in de collectie van het Rijksmuseum.

Wat er na de restauratie van het Bik-schilderij gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Als het ligt aan Joan Arnold-Bik, de weduwe van een van de nazaten van de Velsense grootgrondbezitter, komt het in een museum te hangen. Ook Peter Carey bepleitte in deze krant dat het schilderij wordt tentoongesteld.

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie