Fusiepartner Tata Steel onderuit op beurs na onderzoek verboden prijsafspraken

ThyssenKrupp Steel Europe in Duisburg.
© EPA
AMSTERDAM

Staalbedrijven gingen vrijdag op de Europese beurzen over een breed front omlaag. Beleggers leken bevreesd door een winstalarm van het Duitse staalconcern ThyssenKrupp, de beoogde fusiepartner van Tata Steel in IJmuiden.

In Frankfurt kelderde ThyssenKrupp ruim 9 procent. Concurrent ArcelorMittal ging in het kielzog van de Duitsers 2,4 procent omlaag in de AEX.

ThyssenKrupp kwam donderdag met een nieuwe winstwaarschuwing in verband met een onderzoek naar jarenlange verboden prijsafspraken.

Het gaat om dezelfde zaak waarvoor het in Amsterdam genoteerde staalconcern ArcelorMittal in juli al een boete kreeg. Samen met andere partijen moest er 205 miljoen euro betaald worden. Het Bundeskartellamt onderzoekt of de staaltak van ThyssenKrupp hier ook bij betrokken was.

,,Op basis van de feiten die we momenteel kennen, kunnen we geen substantiële nadelige gevolgen uitsluiten'', stelt het Duitse conglomeraat. Voor het lopende boekjaar rekent ThyssenKrupp nu op een aangepaste bedrijfswinst van zo'n 1,6 miljard euro. De prognose lag eerder op 1,8 miljard euro.

In de zomer werd de maker van onder meer liften en duikboten ook al negatiever over de verwachte winst. Dat had toen vooral te maken met de gang van zaken bij de industrietak. ThyssenKrupp staat de laatste tijd sowieso flink onder druk.

Aandeelhouders morden over de staalfusie in Europa met Tata Steel. Diverse kopstukken zijn zelfs opgestapt en ThyssenKrupp kondigde later aan zich op te gaan splitsen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.