Commentaar: Schiphol

Hugo Schneider

Hugo Schneider© PR

Hugo Schneider

Het overleg over de toekomst van Schiphol zit muurvast. Een bijeenkomst van honderd bewonersgroepen en de top van de luchthaven, afgelopen weekend, leverde niets op. Voor de omwonenden is een toename van het vliegverkeer totaal onbespreekbaar. Een handreiking van Schiphols nieuwe baas, Dick Benschop, om de luchthaven slechts mondjesmaat te laten groeien werd weggehoond. Benschop stak daarmee wel zijn nek uit.

De ligging van Schiphol in het meest dichtbevolkte deel van de Randstad vraagt natuurlijk om problemen. Het aantal passagiers dat de luchthaven gebruikt, is in een kwart eeuw verdrievoudigd. Tegelijkertijd groeit de bevolking in de regio Amsterdam en zijn er plannen voor de bouw van honderdduizend woningen. Geen wonder dat er naar alternatieve locaties wordt gezocht om de snelle groei van het luchtverkeer op te vangen.

Wie goed naar bewoners en lokale bestuurders luistert, kan maar tot één conclusie komen: de groei van Schiphol heeft haar grens bereikt. Maar een oplossing is nog ver weg. In Flevoland groeit het verzet tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Ook de aanleg van een ’dependance’ voor de kust van IJmuiden zal, alleen al wegens de hoge kosten, op bezwaren stuiten. Toch is dat een zeer aansprekend alternatief, dat serieus onderzoek verdient. Daar waren de deelnemers van het Schipholoverleg het gelukkig wél over eens.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.