Oudste postzegelwinkel van Haarlem sluit, na 84 jaar [videoportret]

Theo Holm.

Theo Holm.© Archief

Haarlem

Na 84 jaar houdt de Haarlemse postzegelwinkel van Theo Holm op te bestaan. Het is de oudste postzegelwinkel van Nederland dat nog een familiebedrijf is. Holm is 91 jaar. Hij vindt het genoeg.

Studenten van de opleiding Creative Business van InHolland Haarlem maakten een videoportret van Holm. ,,Ik kan wel tot mijn honderdste doorgaan, maar daar heb ik geen zin in.” In augustus volgend jaar gaat de deur definitief dicht.

Als ventje baalde Theo Holm als hij postzegels moest losweken voor in de winkel van zijn vader. Inmiddels staat de Haarlemmer al ruim vier decennia in de postzegelwinkel aan de Frankestraat. Hij wil de postzegels niet mee zijn graf in nemen en is nu echt aan het afbouwen.

Het was niet de bedoeling dat Holm nog altijd de drijvende kracht achter postzegelwinkel Holm’s Art Post Art Shop zou zijn. Toen hij op 65-jarige leeftijd met pensioen ging, nam zijn zoon de boel over. ,,Maar hij had te weinig belangstelling voor postzegels en is geen zakenman.”

Toen Holm het steeds meer mis zag gaan, ging hij maar weer in de winkel staan. ,,De klanten waren blij me weer te zien, met mij konden ze over postzegels praten.” Zijn zoon woont nog altijd boven de zaak. Holm schuin boven het winkeltje.

De postzegelzaak in de Frankestraat.

De postzegelzaak in de Frankestraat.© Archief

Holms ouders begonnen de zaak in 1935 schuin aan de overkant in de Frankestraat, dankzij een erfenis. Ze betaalden toen vier gulden huur per maand en verkasten al na vijf jaar naar het huidige pand. ,,Mijn vader was altijd al bezig met postzegels.”

Holm herinnert zich de drukbezochte postzegelmarkten op de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam ,,Als jochie van acht ging ik dan mee. Het was het eldorado. Ik ben daar postzegelwijs geworden.”

Maar niet altijd vond hij de postzegels even leuk. Als z'n vader balen zegels had gehaald, moest Holm hard werken. In grote teilen weekte hij ze los. ,,Dan mocht ik niet voetballen voordat dat na uren eindelijk klaar was. Aan afweken heb ik daardoor nu nog een hekel.”

Toen zijn ouders in de jaren zeventig kort na elkaar overleden, ging Holm in de winkel staan. Het waren de hoogtijdagen. ,,Het was tulpenhandel”, omschrijft Holm. Windhandel dus.

,,Als een bepaalde serie postzegels uitkwam, stonden ze in de rij bij het postkantoor aan de Gedempte Oude Gracht. Goed voor de oude dag”, dachten ze. Sommige nieuwe zegels werden in acht maanden vijftien procent meer waard, maar die waarde hield geen stand. ,,Dan kwamen ze hier en dan waren ze stinkend nijdig dat ik die postzegels niet wilde kopen; ze waren geen cent meer waard.”

Sowieso moest hij verkopers vaak teleurstellen. ,,Negen van de tien keer kwamen ze met rommel.” Ook is de markt de afgelopen decennia ingezakt. Maar voor 'goed spul' wordt op veilingen nog flink betaald.

Hij heeft een blokje van vier misdrukken die minstens drieduizend euro op moet leveren. Over de duurste zegel die hij ooit verkocht, wil hij niet veel vertellen. ,,Anders zit de Belastingdienst me straks op mijn donder. Het waren proeven, geen echte zegels”, wil hij nog wel kwijt.

Holm herinnert zich de hoogtijdagen in de jaren zeventig. Hij betaalde soms zelfs met postzegels, zoals voor een kast en de aanleg van nieuwe elektra. In de zaak was het druk.

,,Een groepje mannen zat hier dan in het weekeinde heerlijk te postzegelen”, vertelt de ondernemer in de huiskamer achter het winkeltje. ,,Mijn vrouw bleef maar koffiezetten.”

In postzegels verkopen, was ze een stuk minder bedreven. ,,Ik merkte dat ze werd afgezet, ze verkocht ze ver onder prijs. M'n vrouw was blij dat ze iets verkocht.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.