Premium

Tata IJmuiden houdt hoop op grote revolutionaire fabriek

Tata IJmuiden houdt hoop op grote revolutionaire fabriek
IJmuiden

Tata Steel Nederland hoopt de volgende fase van de revolutionaire hisarna-fabriek wel te mogen bouwen in IJmuiden. De techniek is in IJmuiden bedacht en ontwikkeld, mede met Nederlandse en Europese subsidie. Maar het moederconcern besloot de nieuwe, grote proefinstallatie in India te bouwen.

,,Sommige mensen in IJmuiden waren wel op de hoogte van dit besluit. Maar we werden wel verrast dat het op dit moment en op deze manier bekend zou worden gemaakt’’, zegt woordvoerder Robert Moens van Tata Steel Nederland. Tata-topman Chandrasekaran vertelde het vorige week tijdens een persreis in India.

Lees ook: ’Gebrek aan geld in IJmuiden voor grote proefinstallatie Tata’

Tata beschouwt hisarna als doorbraaktechnologie, een game-changer, zegt Moens. Het maakt een hele fase in het productieproces van staal overbodig, wat een grote winst in energiegebruik (een vijfde), uitstoot van kooldioxide CO2 (een vijfde) en grondstoffengebruik oplevert. Bij een proef met duurzame biomassa werd een reductie van vijftig procent CO2 bereikt. En als CO2 wordt afgevangen, opgeslagen en hergebruikt, dan is een reductie van tachtig procent en meer mogelijk.

Het staalbedrijf bouwde in 2011 een proefinstallatie, een pilot-plant met een capaciteit van 60.000 ton vloeibaar ruwijzer per jaar. Ter vergelijking, dat is één zesde van de productie van Hoogoven 7 op één dag. ,,We hebben vier testcampagnes achter de rug, en de resultaten waren veelbelovend. We hebben laten zien dat het werkt, we hebben vloeibaar ruwijzer gemaakt dat tot staal verwerkt is.’’

Opschalen

Tata gaat de proeven nu opschalen, naar een fabriek met een capaciteit van 400.000 ton. ,,Dat is vooral bedoeld om te laten zien dat de techniek het hele jaar rond, 24 uur per dag, soepel kan werken’’, zegt Moens. Hij verwacht dat mensen die bij de test in IJmuiden betrokken zijn, ook in India ingeschakeld worden. ,,Ik weet niet hoe veel mensen voor hoe lang naar India gaan. Ze daar het wiel natuurlijk niet opnieuw uitvinden.’’

De proefinstallatie in IJmuiden blijft testen doen - er loopt nu een vijfde testcampagne - met verschillende soorten grondstoffen, van verschillende kwaliteit. Tata verwacht dat de hisarna-techniek ook met goedkopere en beter beschikbare soorten erts en kolen dezelfde hoge kwaliteit staal kan maken dan de huidige hoogovens.

IJmuiden hoopt weer in beeld te komen als er een demonstratiefabriek gebouwd moet worden, met een capaciteit van één miljoen ton per jaar. ,,Dan zit je heel dicht op het commercieel beschikbaar maken van de techniek’’, zegt Moens. ,,In de eerste plaats kan de techniek dan wereldwijd bij Tata toegepast worden. En we kunnen de techniek verkopen aan andere staalbedrijven. Tata bezit honderd procent van de patenten.’’

,,Uiteindelijk moet je het mondiaal bekijken. We moeten de klimaatdoelstellingen halen, van vijftig procent CO2-reductie in 2050.’’

75 miljoen

Inclusief de huidige vijfde testcampagne is 75 miljoen euro geïnvesteerd in de hisarna-techniek, zestig procent komt van de deelnemende bedrijven, veertig procent van Europese en Nederlandse subsidie.

Hisarna is een alternatief voor het hoogovensproces. Het is niet langer nodig om de erts en kolen voor te bewerken tot sinter (luchtige brokken), pellets (knikkers) en kooks. De grondstoffen in poedervorm kunnen bij 1200 graden rechtstreeks omgezet worden in vloeibaar ruwijzer. Dit betekent dat er geen kooks- sinter- en pelletfabrieken meer nodig zijn.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.