’Vissersderby’ vooral flets

’Vissersderby’ vooral flets
Volendammer Nick Doodeman en Toine van Huizen van Telstar in een merkwaardig luchtduel.
© Foto Orange Pictures/Fred Rotgans
Volendam

Zo er al mensen verwachtingsvol uitkeken naar de ’vissersderby’ tussen FC Volendam en Telstar, kwamen zij bedrogen uit. Beide clubs legden in het Kras Stadion een povere partij op de mat. De thuisclub kwam nog het beste voor de dag en ging daarom verdiend met de drie punten aan de haal: 1-0.

De twee clubs verkeren zo’n beetje in dezelfde omstandigheden en dat is best een zeldzaamheid. Immers, in de recente geschiedenis deed Volendam vaak nadrukkelijk mee in de bovenste regionen van de ranglijst en het was in 2013 en 2015 zelfs akelig dicht bij promotie. Telstar vertolkte dan doorgaans een bescheiden rol in de competitie. Vorig jaar waren de rollen echter compleet omgedraaid. Niet alleen gaven de Velsenaren de toen tobbende provinciegenoot twee keer een draai om de oren (5-2 en 3-4), zij bereikten zelfs de halve finale van de play-offs om promotie. Inmiddels bivakkeert Telstar weer in de contreien waar het jarenlang zijn ’natuurlijke habitat’ had - zo rond plek 14 - en het weet nu Volendam in zijn nabije omgeving. Beide hopen via de pakweg elfde plaats (mits de beloftenteams van PSV en Ajax hoger eindigen) de play-offs te bereiken. Dus ging het er in het slecht bezochte Kras Stadion om wie met het prettigste gevoel onder de kerstboom zou plaatsnemen. Dat werd uiteindelijk Volendam. Tot blijdschap van coach Hans de Koning, al gaf hij toe dat het een ’lelijke overwinning’ was.

Miezerig

In het eerste kwart van de wedstrijd ’bewezen’ beide ploegen nadrukkelijk waarom ze bescheiden posities op de ranglijst innemen. De bal ging van oranje naar wit en weer terug en het spel strookte met het miezerige weer. Pas na 25 minuten legde Volendam de eerste vloeiende aanval op de kunstmat. Deze leidde nog nergens toe, maar vormde wel de aanzet voor meer offensieve daden. Uit een voorzet van Gijs Smal, waar Cas Peters net zijn voet niet tegenaan kreeg, rolde de bal nog tegen de paal. Tegen de rust was het echter wél raak. Na een mooie actie gaf Mohamed Betti vanaf rechts voor, waarna Nick Doodeman bij de tweede paal afrondde: 1-0. ,,Een dodelijk moment’’, zou Telstar-coach Mike Snoei na afloop zeggen.

Het was een verdiende voorsprong, aangezien Telstar in de eerste helft slechts kon bogen op een mislukte doelpoging met de hak van Senne Lynen en een schot van voormalig Volendam-speler Dylan Mertens in de handen van keeper Nordin Bakker.

Genadeklap

Ook na de rust hadden de gastheren de overhand, al kwam eerst Melle Springer nog wel in de buurt van de Velsense gelijkmaker. Hij kreeg een voorzet van Shaquill Sno echter niet onder controle. Daarna speelde het duel zich vooral af op de helft van Telstar. De Volendamse genadeklap bleef echter uit. Boy Deul was er dichtbij, maar zijn schot werd knap uit de hoek gehaald door doelman Wesley Zonneveld. Ook daardoor bleef het riskant zodra de bezoekers eens uitbraken. Zo ging een schot van Springer via het been van Smal maar net naast en kopte Toine van Huizen uit een corner rakelings over.

Deze waarschuwingssignalen vonden gehoor bij Volendam, dat daarna opnieuw op zoek ging naar de 2-0. Zo trachtte Rodney Antwi het met een kopbal, maar Zonneveld toonde een sterke reflex. Teije ten Den trof even later de lat na een snelle uitbraak via collega-invaller Martijn Kaars. In de extra tijd trok Telstar-keeper Zonneveld nog mee naar voren bij een corner, maar ook hij kreeg de nul niet weggepoetst.

FC Volendam: Bakker; R. Schouten (26. Smal). Tol, Baly, Betti; Visser, Deul, J. Vlak; Doodeman, Peters (66. Kaars), Antwi (88. Ten Den).

Telstar: Zonnneveld; Sno, Van Iperen, Van Huizen, Brito; Springer, Korpershoek, Lynen (88. Van Doorm); Mertens (63. El Idrissi), Ondaan, Van Haaren (77. Seager).

Meer nieuws uit Telstar

Keuze van de redactie