Geweld tegen agenten verdubbeld

ANP
DEN HAAG

Geweld tegen politieagenten tijdens de jaarwisseling is verdubbeld in Nederland. Het aantal politiemensen dat geconfronteerd werd met geweld nam toe van 27 naar 59.

Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen vindt het onbegrijpelijk. „Blijkbaar vindt een groep het normaal om zich te misdragen en vuurwerk te gooien naar politieagenten en hulpverleners. Dat is onacceptabel. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zich zo misdragen ten opzichte van hen die zorg dragen voor de veiligheid tijdens wat het grootste feest van het jaar zou moeten zijn. Achter elk uniform zit een gewoon mens van vlees en bloed, die 24/7 klaar staat voor iedereen die hulp nodig heeft.”

Grillig

Hij typeert de jaarwisseling als grillig. „Het hele beeld, opgebouwd uit incidenten, aanhoudingen en geweld tegen politie, laat zien dat de jaarwisseling drukker is geweest dan vorig jaar. Ook is er een duidelijke toename van onveilig gedrag aangaande vuurwerk.”

Twee politiemensen raakten op oudejaarsavond gewond toen een automobilist op hoge snelheid tegen hun politieauto aanreed. De twee agenten hadden geassisteerd bij een gestrande auto op de A2. Toen zij hun weg wilden vervolgen, botste de bestuurder in volle vaart op de politiewagen. De bestuurder bleek later onder invloed van alcohol te zijn. Een agent verblijft nog in het ziekenhuis wegens ernstige verwondingen maar is buiten levensgevaar.

Het aantal incidenten gerelateerd aan vuurwerk steeg in vergelijking met vorig jaar met 12 procent. Er zijn 328 aanhoudingen verricht. Dat waren er 41 minder dan het voorgaande jaar.

In Den Helder maakte een 7-jarig meisje dit jaar een mooi gebaar naar de politiemensen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.