Baanwielrenner Büchli sporticoon van Velsen

Baanwielrenner Büchli sporticoon van Velsen
Matthijs Büchli werd vorig jaar voor de zesde keer sportman van de gemeente Velsen.
© Archieffoto United Photos
IJmuiden

De organisatie van het sportgala van de gemeente Velsen heeft baanwielrenner Matthijs Büchli uitgeroepen tot eerste sporticoon van Velsen. Het is de eerste keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Het gala wordt vrijdag 8 maart in het Thalia Theater in IJmuiden gehouden.

Om in aanmerking te komen voor de titel sporticoon dient de sporter of sportster minimaal driemaal een titel in een bepaalde categorie te hebben behaald. De winnaar van deze award heeft Velsen als sportgemeente op de kaart gezet.

Ook dit jaar kiest de jury uit de vele nominaties een sportman, sportvrouw, sportploeg, talent (tot 18 jaar), master (vanaf 40 jaar) en gehandicapte sporter van het jaar 2018. Büchli is zesvoudig winnaar van de titel sportman van het jaar en kan ondanks zijn goede prestaties afgelopen jaar dus niet opnieuw deze eretitel voor zich opeisen. Hij wordt namelijk al sporticoon van de gemeente. ,,Daardoor is de weg vrij voor andere sporters om zich te mengen in de strijd om de titel sportman van het jaar”, zegt Simon de Weers namens de organisatie.

Om voor de dertigste editie van het gala een gedegen lijst met kampioenen te krijgen is de organisatie op zoek naar kampioenen. Ondanks een eigen knipselmap wil de organisatie proberen niemand te vergeten. Sporters dienen wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Zo moet de beoefende sport aangesloten zijn bij het NOC*NSF. Daarnaast moeten de individuele sporters lid zijn van een Velsense sportvereniging. Als de sporter woonachtig is in de gemeente maar niet bij een Velsense vereniging sport is het ook mogelijk om aangemeld te worden. Teamsporters die uit Velsen komen en lid zijn van een team dat niet uit Velsen komt worden individueel genomineerd.

Daarnaast moet de prestatie enige waarde hebben. Zo dient er een podiumplaats behaald te zijn bij een Nederlands-, Europees- of Wereldkampioenschap. Ook een top drie klassering bij een Nederlandse wedstrijdenreeks danwel een wereldbeker of Europcup is voldoende om aangemeld te worden. Iedereen die een individuele prijs heeft gewonnen van een officiële sportbond of tijdens een internationaal toernooi kan ook doorgegeven worden.

Uit alle sportkampioenen die aangemeld worden maakt de jury vervolgens een lijst met genomineerden per titel om uiteindelijk de winnaars te kiezen. De presentatie is zoals de afgelopen jaren in handen van Franks Snoeks, sportverslaggever bij Studio Sport.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Keuze van de redactie