Zee- en Havenmuseum viert feest vanwege 25 jaar

Zee- en Havenmuseum viert feest vanwege 25 jaar
Het IJmuider Zee- en Havenmuseum bestaat 25 jaar.
© foto cees ebbinge
IJmuiden

Het IJmuider Zee- en Havenmuseum bestaat 25 jaar en viert dat met onder meer lezingen, tentoonstellingen, gratis rondleidingen en prijsvragen.

De dan 70-jarige solozeiler Henk de Velde - hij is deze maand jarig - komt op zondag 17 maart naar het museum aan de Havenkade om te vertellen over zijn bijzondere reizen. IJmuiden en de avonturier hebben wel iets met elkaar. Een aantal keer vertrok hij voor lange zeilreizen vanuit IJmuiden om er ook weer terug te keren. In 2007 voer hij de IJmuidense jachthaven uit voor zijn Never Ending Voyage. Vier jaar later stopte De Velde zijn eeuwige tocht en zeilde terug naar IJmuiden.

Scheepsbergingen

Cor Oudendijk, voorzitter van het museum, verzorgt dit jaar twee lezingen over spectaculaire scheepsbergingen. Op donderdag 16 mei vertelt hij over de berging van de Hornestrand in 1987, het Deense vrachtschip dat 400 ton dynamiet aan boord had. Op donderdag 14 november komt de berging van de El Paso Paul Kayser aan bod. De onder Liberiaanse vlag varende gastanker was in 1979 op de rotsen bij Gibraltar gelopen.

Sinds de opening van het Zee- en Havenmuseum in 1994 wordt in de vaste collectie de geschiedenis van het graven van het Noordzeekanaal, het ontstaan van IJmuiden en alle maritieme bedrijvigheid belicht. In de afgelopen 25 jaar zijn er ook 150 wisseltentoonstellingen geweest, waaronder ’Opstand in IJmuiden’ over de vrijwilligers van het eerste uur. Deze tentoonstelling is nog het hele jaar te bezichtigen. Op 2 maart opent ’Museumschatten’ met favoriete museumstukken van de huidige vrijwilligers.

Taxatiemiddag

Andere activiteiten in dit jubileumjaar zijn gratis rondleidingen met een speciaal thema op elke eerste woensdag van de maand. Met een prijsvraag maken bezoekers kans op het winnen van mooie prijzen, waaronder een kunstwerk van Dick Holzhaus, een hotelovernachting, een minicruise, arrangementen van Telstar en Fort Eiland en diverse cadeaubonnen. Er zijn maandelijkse trekkingen. Op dinsdag 12 maart is er een maritieme taxatiemiddag in samenwerking met veilinghuis De Eland. Bezoekers die kunnen aantonen dat zij net zo jong zijn als het museum - 25 jaar - hebben gratis entree.

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie