The Passion krijgt eigen versie voor Velsen

The Passion krijgt eigen versie voor Velsen
Barbara de Groot, Maarten Redeker en Yvonne Bax zijn de organisatie van The Passion Velsen. (Op de foto ontbreekt Arend Selier.)
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Velsen-Zuid

De tuin van de Engelmunduskerk in Oud-Velsen is op 14 april het decor van ’the Passion Velsen’. Het verhaal over de laatste dagen van Jezus wordt gebracht door een koor, vertellers een band en solisten. Het initiatief komt voort uit de samenwerking tussen Yvonne Bax, Barbara de Groot en Maarten Redeker.

Het brengen van The Passion ontstond in de hoofden van Bax, predikant De Groot en Arend Selier, betrokken bij het jongerenwerk van de kerk.

Na een half jaar denken, ontwikkelen en overleggen, werd de knoop doorgehakt. Mooi, vindt predikant De Groot: ,,Want het verhaal van Jezus is niet van de kerk, maar van iedereen.’’ Iedereen is dus welkom bij The Passion Velsen, of je nou een kerkelijke achtergrond hebt of niet.

Talent

De organisatoren wisten direct wie ze aan zich wilden binden voor hun ambitieuze project. Een ’sterretje’. ,,Ik was laatst op de zolder van de kerk en toen vond ik het pakje van Maarten Redeker. Als kereltje speelde hij een sterretje in een stuk van deze kerk en we wilden hem als muzikaal leider’’, lacht Bax.

Redeker, zanger, acteur en vocal-coach, bleek direct bereid om spin van het muzikale web te worden rond de Passion. Onlangs zong hij nog in De Grote Kerstshow. Dat doet hij niet bij The Passion Velsen.

,,Ik heb eens bij The Passion Schagen gezongen, dat was geweldig. Maar meedoen en de muzikale leiding doen, is onmogelijk. Door niet mee te doen, heb ik invloed op het geheel’’, legt Redeker uit.

The Passion Velsen wordt geen kopie van die van de Evangelische Omroep. ,,We brengen een heel eigen versie. Zo laten we bijvoorbeeld meer zien dan één Maria’’, leggen de vrouwen uit die op zoek gingen naar talent in Velsen.

,,Er is zoveel talent hier. Ik volg alles in de regio, laatst De Grote Kerstshow, de Jonge Stem en straks Unidos en AHA Productions weer. De verbinding binnen en buiten de kerk, die tot stand komt door deze samenwerking, is geweldig’’, vertelt De Groot.

Selectie

Het drietal heeft intussen een selectie van Nederlandstalige liedjes gemaakt. ,,Het is mooi om via bestaande liedjes een eigen betekenis te geven aan het verhaal over de laatste dagen van Jezus. We hebben uren naar liedjes geluisterd. Nu de muziek gekozen is, staat de basis en vouwt de rest zich er omheen in drie maanden tijd. In elk geval maken pianist Ben Helmers en bandleider Bas Jongsma het muzikale team compleet. Toch moet er nog een heleboel ingevuld worden. Het koor is zich intussen al aan het vormen. Er is nog plaats voor mannenstemmen. Ook zoeken we nog aanvulling voor de band, de personages, (muzikanten), vertellers maar ook vrijwilligers, fotografen, verkeersregelaars en nog veel meer. We hebben er vertrouwen in’’, aldus de organisatie.

The Passion Velsen is gratis toegankelijk, maar voert wel een ticketsysteem omdat er in de tuin beperkt plaats is.

Wie mee wil zingen in het koor van The Passion Velsen moet ouder zijn dan 16 en vanaf 14 januari elke maandagavond repeteren in de Engelmunduskerk. Van 20 tot 22 uur. Kosten zijn 10 euro. Haar koor gaat in totaal zeven liedjes zingen.

Wie zich op een andere manier wil verbinden aan dit initiatief kan zich wenden tot de organisatie:

yvonnebax@ziggo.nl

aselier@kpnmail.nl

ds.degroot@engelmunduskerkoudvelsen.nl

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie