Hoofddorps schilderij hangt voortaan in het museum

Hoofddorps schilderij hangt voortaan in het museum
Koen en Barend Klaassen tonen het schilderij van hun grootvader.
© Foto Haarlemmermeermuseum De Cruquius
Cruquius

Haarlemmermeermuseum De Cruquius heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie een authentiek Haarlemmermeers schilderij aangeboden gekregen.

De broers Koen en Barend Klaassen overhandigden het schilderij van hun grootvader aan directeur Elise van Melis. Het kunstwerk is gemaakt door hun grootvader Barend Klaassen (1884-1959) en verbeeldt het centrum van Hoofddorp omstreeks 1900, nog zonder het Polderhuis. Op het plein voor hotel De Beurs is nu een fontein te vinden.

Van Melis is blij met het schilderij. Het wordt vanaf komend weekeinde getoond in de tentoonstelling Schakels, betekenisvolle plekken in Haarlemmermeer in het Historisch Museum aan de Bosweg in Hoofddorp.

Barend Klaassen, geboren in 1884 in Hoofddorp, wilde kunstschilder worden, maar er was geen geld voor een opleiding. Hij werd schoenmaker en had tussen 1905 en 1959 een eigen schoen- en laarzenmakerij in de Concourslaan en later in de Parklaan te Hoofddorp.

Naast zijn werk bleef Barend tekenen. Tussen 1900 en 1910 maakte hij een serie tekeningen van Hoofddorp, waarvan hij een aantal na de tweede wereldoorlog schilderde. Het nu geschonken schilderij is er daar een van.

Ieder jaar kregen de kinderen van kunstschilder Barend op hun verjaardag een van zijn schilderijen. Andere kunstwerken hingen in de schoenmakerij om bewonderd te worden door de klanten.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie