Vertrek bijklussende leraren bij Haarlemse basisschool De Kring

Vertrek bijklussende leraren bij Haarlemse basisschool De Kring
Haarlem

Drie vrouwelijke leerkrachten van basisschool De Kring in Haarlem hebben aangekondigd op te stappen na een conflict over het geven van betaalde bijlessen aan de eigen leerlingen.

Zij werden aangesproken op integriteitsschending en namen vervolgens vlak voor de kerstvakantie ontslag. Toen de school afgelopen week weer openging, maakte de directie hun vertrek bekend.

De kwestie werd eerder door de medezeggenschapsraad - met vier ouders en vier leerkrachten – bij de directie aangekaart.

De leerkrachten hadden voor het geven van de betaalde bijlessen niet vooraf de toestemming van hun werkgever gevraagd. Dat is volgens de cao wel verplicht. Ook nadat ze daarop werden aangesproken, zouden ze zich niet aan de richtlijn hebben gehouden.

Marten Elkerbout, bestuurder van stichting Spaarnesant waaronder De Kring valt, noemt het opgelopen conflict ’uiterst ongelukkig’.

,,Het valt midden in een schooljaar en een periode van lerarentekort die het ontzettend moeilijk maakt tussentijds vacatures op te vullen. Ik doe er alles aan om een oplossing te vinden en daar heb ik ook goede hoop op.’’

Elkerbout spreekt vrijdag met de medezeggenschapsraad en wil ook in overleg met de opgestapte leerkrachten. Hij vindt dat sprake was van een integriteitsschending.

,,Je verkoopt de knowhow die je met de school hebt opgebouwd nog een keer apart aan de ouders van dezelfde school. Qua integriteit valt daar niet in te schuiven. Ze hebben terecht een reprimande gekregen. Er had eerst toestemming moeten worden gevraagd aan de werkgever. Dan nog vind ik dat je niet als leerkracht betaalde diensten kunt leveren aan de leerlingen van je eigen school.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie