Commentaar: Shutdown

Drie weken duurt de shutdown nu al, de gedeeltelijke sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten. Meer dan 800.000 ambtenaren mogen niet op hun werk verschijnen, krijgen geen salaris en dreigen achterop te raken met hun betalingen.

Het is na vandaag de langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis, een twijfelachtig record voor president Donald Trump en schadelijk voor de Amerikaanse economie. Nog nijpender wordt het als het uitbetalen van voedselbonnen over ruim een maand gaat stoppen, waarop 38 miljoen Amerikanen onder wie 20 miljoen kinderen zijn aangewezen.

Trump vecht over de rug van de overheidsdienaren en burgers een conflict met het Congres uit over de bouw van de grensmuur, waarvoor hij 5,7 miljard dollar vraagt. Bouw van de muur, bij voorkeur door Mexico te betalen, was Trumps belangrijkste verkiezingsbelofte.

Een compromis met de Democraten zou mogelijk kunnen zijn als Trump zich wil inzetten voor de met uitzetting bedreigde ’dreamers’, mensen die illegaal als kind de VS zijn binnengekomen. Maar toeschietelijkheid van zijn kant stuit op fel verzet van ultrarechtse media, die hem meteen wegzetten als ’Amnesty Donald’. Trump is het perfecte voorbeeld van een populist die zichzelf tegenkomt als gevangene van krachten die hijzelf heeft opgeroepen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Keuze van de redactie