Boeing Corendon wordt luchtvaartmuseum

Boeing Corendon wordt luchtvaartmuseum
Lijnden

De afgedankte Boeing 747 die Corendon gaat plaatsen in de tuin van het hotel in Badhoevedorp, wordt ingericht als een luchtvaartmuseum.

Bij Corendon noemen ze het liever een experience. „Waar jong en oud de luchtvaart kan beleven middels beeld, geluid en beweging.” Het plan sluit aan bij de eerdere wens van Corendon-directeur Atilay Uslu om er geen pannenkoekenrestaurant of speeltuin van te maken.

De afgeschreven Boeing 747 van de KLM is door het sloopbedrijf AELS gekocht. Na de laatste vlucht werd het toestel in december in Corendon kleuren gespoten en naar Schiphol overgevlogen. Inmiddels zijn de motoren en andere kostbare onderdelen weggehaald door AELS. Met namaak motoren wordt het gevaarte straks de blikvanger voor het nieuwe hotel.

Het transportbedrijf Mammoet zal de Boeing naar de tuin van het hotel, pal naast de A9, vervoeren. Op 5 februari wordt daarmee begonnen. Vanaf de kop van de Zwanenburgbaan wordt het 160 ton wegende gevaarte door de weilanden en over sloten gereden (op een transportsysteem van Mammoet). Dat verplaatsen wordt alleen in de nachten gedaan. In de nacht van 8 op 9 februari wordt de oversteek over de A9 gemaakt. Dan gaat de snelweg even dicht. Omdat de vleugels nog aan de jumbo zitten, moeten daarvoor wel even de vangrail en lantaarnpalen worden weggehaald. Over de tussenberm wordt een bruggetje gemaakt. Het tijdstip van de afsluiting is nog niet bekend.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie