Grafiethal Harsco april 2020 klaar

Grafiethal Harsco april 2020 klaar
Een slakpan wordt gekiept.
© foto bart vuijk
IJmuiden

Slakverwerkingsbedrijf Harsco wil de nieuwe hal waarin het grafiethoudende roza-slak wordt verwerkt, in april 2020 klaar hebben. De grafietoverlast in Wijk aan Zee en de rest van de IJmond moet dan definitief tot het verleden behoren.

Harsco en de overheid proberen het proces rond de benodigde vergunningen nog wat te bespoedigen, zodat de hal wellicht al een paar weken of maanden eerder in gebruik kan worden genomen. Hierover is nog geen duidelijkheid te geven.

Naast de hal voor de verwerking van roza-slak heeft Harsco meer investeringen aangekondigd om de stofoverlast in de omgeving fors te verminderen. Het converterslak, dat voor het meeste stof in de omgeving zorgt, zal over een tijdje volgens een nieuw granulatieproces worden verwerkt, waardoor ook deze slaksoort niet of nauwelijks meer tot stofwolken in de omgeving zouden moeten leiden. Daar worden volgens directeur Andries van der Horst Jansen van Harsco nu proefnemingen mee genomen. Uiteindelijk wil Harsco volledig stofvrij werken. Daarvoor worden voortdurend investeringen gedaan.

Momenteel is de overlast al enigszins verminderd doordat er drie extra slakpannen in gebruik zijn genomen, bovenop de tien die er al waren. Hierdoor kunnen de slakpannen wat langer afkoelen in de oxystaalfabriek, waar het converter- en rozaslak ontstaat en wordt gescheiden van het staal.

Meer koeltijd voor het gloeiendhete, vloeibare slak leidt tot minder stofoverlast, omdat er voornamelijk gestold materiaal wordt gestort. Er komen binnenkort nog een stuk of zeven slakpannen bij en er zijn nieuwe, platte bakken besteld, waardoor de afkoeling nog sneller moet plaatsvinden.

Harsco verkeert in zwaar weer vanwege de grafietoverlast die Wijk aan Zee al anderhalf jaar teistert. Inwoners van het dorp maken zich grote zorgen over hun gezondheid en het RIVM is bezig met een groot onderzoek naar de gevolgen van de uitstoot voor de gezondheid. Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft het bedrijf al 28 dwangsommen opgelegd voor het overtreden van de milieuregels.

Lees ook: Milieuregels 27 keer overtreden door grafietregenveroorzaker Harsco

Harsco wil aan de inwoners laten zien dat het ernst is met verbeteringen en nodigt daartoe alle belangstellenden uit voor een kennismaking met het terrein. Hiervoor is op een hoge wal alvast een soort tribune opgericht.

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie