Facebook blokt krant om bloot
Facebook blokkeerde een etmaal lang de toegang van de redactie tot de Facebookpagina’s van Leidsch Dagblad, Haarlems Dagblad, IJmuider Courant, Noordhollands Dagblad en De Gooi- en Eemlander. Aanleiding: een bericht – met decente foto – over het bezoek van een groep naturisten aan de expositie ’BLOOT - het kwetsbare lichaam’ in Museum Kranenburg in Bergen.
„In strijd met onze richtlijnen voor de community inzake naaktbeelden of seksuele handelingen”, tikte Facebook de redactie op de vingers. Omdat ook eerder een aankondiging over dezelfde tentoonstelling en een verhaal over seks in de bajes volgens de sociale media-gigant niet door de beugel konden, legde Facebook de blokkade van 24 uur op.
Borsten
Dat is beslist geen unicum. Museum Jan Cunen trok toevallig donderdag aan de bel. Het museum in Oss wil in overleg met andere musea – onder andere Kranenburgh – over hoe om te gaan met naakt in de kunst en de reacties daarop. In aanloop naar de expositie ’Naakt of bloot?’ werd Museum Jan Cunen volgens een woordvoerder geconfronteerd met blokkering van tentoonstellingsfoto’s op sociale media.
Drie beelden werden volgens hem geweigerd, waaronder een foto van borsten met de handen erover gevouwen. Niet aanstootgevend, met de tentoonstelling wil het museum ’de schoonheid van het naakte lichaam vieren’ en tegelijkertijd de actuele maatschappelijke discussie voeren over naakt. Het museum doelt op de ’rare verhouding’ die is ontstaan tussen ’nieuwe preutsheid’ en ’de overvloed die we bijvoorbeeld op tv zien’.
„Wij gaan daarover graag in gesprek”, zegt ook woordvoerster Lise Lotte Pel van Museum Kranenburgh. Het museum in Bergen werd zelf niet geconfronteerd met blokkades. „Maar er is wél een bericht weggehaald met een linkje naar een videoreportage over het bezoek van de groep naturisten aan onze tentoonstelling.”
Boodschap
Ze vindt de tentoonstelling in Kranenburgh absoluut niet aanstootgevend en het bezoek van de groep naturisten aan BLOOT evenmin. „We waren juist heel erg blij over hoe leuk die bijzondere avond was. De boodschap van de tentoonstelling is niet voor niks dat je je niet hoeft te schamen voor bloot.”
Adjunct-hoofdredacteur Gerben van ’t Hek van deze kranten gaat contact opnemen met Facebook. „We zijn het slachtoffer van het algoritme dat Facebook gebruikt voor het opsporen van aanstootgevende beelden van naakt, geweld en misbruik. Hier heeft bij Facebook geen mens naar gekeken, het is een programma dat de beslissing nam”, zegt hij. „Ik vind dat Facebook serieuze media een uitzonderingspositie zou moeten geven, net als musea. Dat berichten over bijvoorbeeld naakt in de kunst, afkomstig van kranten of musea, gewoon voorbij dat algoritme moeten kunnen komen. Dit is toch heel iets anders dan Facebookgebruikers die met een nep-account allerlei troep de wereld in slingeren. En daar zou Facebook naar moeten handelen.”
Meesterwerken
Van ’t Hek wijst naar andere voorbeelden van Facebook-censuur. Zo schreef Toerisme Vlaanderen afgelopen zomer samen met een netwerk van musea en culturele instanties in België een open brief aan Mark Zuckerberg omdat Facebook meesterwerken van Rubens, Bruegel en Van Eyck censureerde, omdat er naakte figuren op voorkomen.
Het toerismebureau maakte ook een grappig YouTube-filmpje waarin ’agenten’ bezoekers van het Rubenshuis behoedden voor het naakt in de schilderijen.
Facebook nodigde Toerisme Vlaanderen vervolgens op de koffie. Volgens de social media-gigant zou een foto van een schilderij van Rubens posten gewoon toegestaan zijn. Dat staat ook expliciet in de Facebook-richtlijnen. Maar de werkelijkheid is weerbarstiger: een blote foto op de Facebookpagina levert gewoon een ban op van 24 uur.