Haarlemmermeer Lyceum legt het in debatfinale af tegen Johan van Oldenbarnevelt

Het winnende team uit Amersfoort.© NK Debatteren voor Scholieren

Van onze verslaggever
Utrecht

In het finaledebat legde het Haarlemmermeer Lyceum TTO het zaterdag af tegen het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort. 32 teams namen het op de finaledag tegen elkaar op in het NK Debatteren voor Scholieren in Utrecht. Het Haarlemmermeer Lyceum had twee teams ingezet. Het team dat de finale niet haalde was van de daltonafdeling.

Aan de 21 editie van deze debatwedstrijd namen 110 scholen voor voortgezet onderwijs uit geheel Nederland deel. De leerlingen gingen de verbale strijd met elkaar aan over actuele en uitdagende maatschappelijke thema’s. Op de finaledag kwamen behalve de twee teams uit Haarlemmermeer ook een team van het Mendelcollege uit Haarlem opdraven.

Het NK Debatteren voor Scholieren is een activiteit van de stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die speelse debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen nieuwsgierig blijven, overtuigender durven spreken en zorgvuldiger leren luisteren.

Maanden hebben de debaters geoefend om tot de debattop door te dringen. Tijdens drie voorrondes hebben ruim 110 scholen deelgenomen aan het toernooi die plaats vonden op gastlocaties die zelf ook al jaren deelnemen aan het NK Scholieren: Gymnasium Camphusianum uit Gorinchem en het Mendelcollege uit Haarlem, de winnaar van vorig jaar.

De scholieren hadden zes weken de tijd om de debatstellingen voor te bereiden, maar hoorden pas vlak voor het debat of zij vóór of tegen de stelling moet pleiten.

De leerlingen debatteerden deze finale onder andere over de volgende stellingen:

Seksuele voorlichting leidt tot economische groei;

Het moet verboden worden voor foodtrucks om in de buurt van scholen te staan;

In de top 5 van iedere kieslijst moet minimaal 1 kandidaat 30 jaar of jonger zijn;

Het moet verboden worden voor docenten en leerkrachten om te staken;

Als een moeder na de bevalling weer gaat werken, moet de partner 3 maanden thuis blijven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.