Premium

Waterland Estate in Velsen-Zuid is failliet: ’Bruidsparen zien mooiste dag in het water vallen’

Waterland Estate in Velsen-Zuid is failliet: ’Bruidsparen zien mooiste dag in het water vallen’
Landgoed Waterland in Velsen-Zuid was jarenlang een toplocatie voor trouwerijen.
© archieffoto
Velsen-Zuid

Waterland Estate is failliet. Het bedrijf kan de huur van het romantische, witte landhuis op de gelijknamige buitenplaats in Velsen-Zuid niet meer opbrengen. De eigenaar van het landgoed, de familie Van den Bos uit Heemstede, wil dat tot ontruiming wordt overgegaan.

Zeventien jaar lang huurde Waterland Estate het landhuis voor trouwerijen, vergaderingen en evenementen. Een ’dusdanig hoge huur’ heeft, aldus curator mr. F.I. Eikenhorst, het bedrijf de das omgedaan. Waterland Estate had geen personeel in dienst.

Waterland Estate is, net als Het Oude Slot en De Theeschenkerij in Heemstede, onderdeel van de Post Verkade Groep. Het faillissement van Waterland Estate heeft geen nadelige gevolgen voor de rest van de Heemsteedse groep.

Saskia Post is er doodziek van. Ze heeft zo hard geprobeerd om het landhuis op Buitenplaats Waterland in Velsen-Zuid voor haar bruiloften te behouden, maar het is niet gelukt.

„Ik kan er niet meer van slapen. Niet voor mezelf, maar voor al die bruidsparen die de mooiste dag van hun leven in het water zien vallen”, vertelt ze geëmotioneerd aan de telefoon. Per jaar organiseerde zij gemiddeld honderd bruiloften op Waterland.

Het huilen staat Post nader dan het lachen. Hoe moet ze het de 38 bruidsparen, die nu al voor dit jaar hebben geboekt, vertellen dat ze niet op Waterland kunnen trouwen? Ze weet niet eens wat ze ze kan vertellen.

,,Ik wil niets liever dan het netjes oplossen, maar ik weet niet wat ik moet. De curator is nu de baas. Zij mag het zeggen. Ik heb echt geen idee. Wij hebben de sleutel van het huis al ingeleverd. Alle spullen hebben we achtergelaten’’, reageert Post op het zeer recente faillissement van haar bedrijf.

Astronomisch

Waterland Estate heeft zeventien jaar lang het landhuis gehuurd om er bruiloften en andere evenementen te organiseren. In al die jaren werd de huur steeds hoger.

,,Inmiddels was het een astronomisch hoog bedrag; voor ons was het niet vol te houden. We zijn om tafel gegaan met de familie Van den Bos en hun adviseurs. We dachten eruit te zijn, maar het is niet gelukt. Ik kan er nu niets meer mee. Waterland is een lege huls.’’

Er restte Post niets anders dan het faillissement voor haar bedrijf aan te vragen. ,,Zelfs de rechter zat met de handen voor haar ogen. Ze vroeg nog: ’Er is geen nieuwe huurder?, er is geen nieuwe koper?’. Nee. Ook de rechter snapte er helemaal niets van’’, legt Post uit.

Toplocatie

Waterland Estate richtte het landhuis in 2010 met tien hotelkamers in, waaronder een royal bruidssuite en vier luxe suites. De laatste jaren groeide het landhuis tot een toplocatie voor bruiloften uit. In 2015 belandde Waterland op de eerste plaats van de landelijke verkiezing ‘Trouwlocatie van het jaar’. Sindsdien stond de romantische locatie altijd in de top drie.

Het landhuis was ook decor voor andere evenementen als vergaderingen, fairs, beurzen en filmopnames. In 2016 presenteerde Wendy van Dijk er haar glossy met als thema ‘De Liefde’.

Het jaar daarvoor trokken driehonderd vrouwen naar de buitenplaats in Velsen-Zuid voor het Eerste Nationale Zakenvrouwen Congres, dat Saskia Post had georganiseerd. De Haven Ondernemers Vereniging opende in 2013 op het landgoed haar nieuwe seizoen met een barbecue.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.