Premium

Zelf je rente verlagen

Zelf je rente verlagen
© Foto 123rf

Je hypotheekrente omlaag brengen kan soms ook heel goed zonder dure adviseur.

Het echtpaar Nagel heeft in 2012 op hun huis een hypotheek afgesloten met een rentevaste periode van tien jaar tegen 4,6 procent. Oktober 2018 belt hun adviseur van destijds om kosteloos de hypotheek nog eens door te nemen. Daar gaan ze op in.

De adviseur suggereert dat het gunstig is het spaargedeelte dat aan een eerdere hypotheek gekoppeld was te laten uitkeren, daarmee een deel af te lossen en voor de rest een nieuwe hypotheek af te sluiten.

De familie Nagel deelt het enthousiasme niet en vermoedt dat een geheel nieuwe hypotheek vooral lucratief is voor de adviseur.

Ze informeren of het niet simpeler en goedkoper is de bestaande hypotheek open te breken en een lagere rente af te spreken.

Twintig jaar vast tegen 2,5 procent lijkt haalbaar. Dat kan de adviseur regelen, maar dan moeten ze bovenop de boete ook 1500 euro bemiddelingskosten betalen. Over dat bedrag valt niet te onderhandelen. De familie Nagel heeft grote twijfel. 1500 euro voor misschien een paar uurtjes werk?

Extreme kosten

Toevallig spreken ze kort later iemand die thuis is in de hypotheekwereld. Die bevestigt hun vermoeden dat de gevraagde bemiddelingskosten extreem zijn. Het echtpaar begrijpt dat een paar honderd euro reëler is, maar dat ze ook rechtstreeks met hun hypotheekverstrekker contact kunnen opnemen. Dat doen ze.

Twee weken later al heeft de familie Nagel een gunstig hypotheekvoorstel in huis. Ze moeten wel boeterente betalen, maar daar blijft het bij. „We waren hier natuurlijk zeer verontwaardigd over. Een klusje dat we vrij eenvoudig binnen het half uur hebben geregeld zou anders 1500 euro hebben gekost. We willen anderen hier graag bewust van maken.”

Meneer en mevrouw Nagel vragen zich nog af of zij het toevallig slecht hebben getroffen met hun hypotheekadviseur, of dat dit verdienmodel breder wordt gehanteerd. Stof tot nadenken.

Heeft u hiermee te maken gehad? We horen graag uw ervaring. Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.