‘Nederland fout met vergunningen pulsvisserij’

Pulsvissers op de TX38 aan het werk.
© ANP
BRUSSEL

De ontheffingen die de Nederlandse overheid heeft gegeven aan pulsvissers zijn in strijd met de Europese regels, stelt de directie visserij van de Europese Commissie.

De directie adviseert de commissarissen om een zogeheten inbreukprocedure te beginnen. Dat kan na een waarschuwing leiden tot een zaak bij het Europees Hof van Justitie.

Lees ook: Geen EU-onderzoek naar fraude in pulsvisserij

De Franse milieuorganisatie Bloom heeft de brief met het advies online gezet. Die club had vorig jaar een klacht ingediend over het in haar ogen te grote aantal vergunningen voor Nederlandse pulsvissers.

Pulsvisserij, waarbij platvissen met stroomstootjes worden opgeschrikt en het net in gedreven, is eigenlijk verboden, maar jaren geleden is afgesproken dat 5 procent van de vloot ermee mag experimenteren voor wetenschappelijk onderzoek.

Lees ook: Pulsvissers zien het somber in

Nederland heeft inmiddels echter ontheffingen voor 84 kotters verleend, wat neerkomt op zo’n 40 procent.

De vissers hebben veel geld gestoken in de techniek en veel subsidies gekregen. Bloom stelt dat hierbij sprake was van fraude, maar het Europese fraudeagentschap OLAF heeft onlangs besloten daar geen onderzoek naar te openen.

Lees ook: Opinie: Onterechte weerstand tegen pulsvisserij

Het Europees Parlement stemde een jaar geleden voor een totaalverbod op de pulskorvisserij, maar onderhandelingen met de lidstaten zouden nog kunnen leiden tot behoud van een deel van de vergunningen.

ChristenUnie-Europarlementariër Peter van Dalen vindt de mogelijke inbreukprocedure ,,een schandalige en onbegrijpelijke stap’’.

,,De Europese Commissie heeft enkele jaren geleden voorgesteld de pulskorvisserij totaal vrij te geven, en dan nu vergunningen met terugwerkende kracht afwijzen?’’

Van Dalen neemt aan dat EU-commissaris Frans Timmermans ,,opkomt voor de pulsvisserij en Nederland’’ en ,,het voorstel van zijn ambtenaren naast zich neerlegt''.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.