Premium

Relaxed afdalen in Winterberg

Relaxed afdalen in Winterberg
Het Duitse Winterberg is een fijn gebied voor beginnende en skiërs en families.

Fijne pistes, moderne liften en sneeuwzeker van half december tot half maart. Klinkt als een skigebied in Oostenrijk of Frankrijk, maar het is allemaal van toepassing op het Duitse Winterberg, op amper vier uur rijden van Nederland.

Pfff, gered! Of eigenlijk niet helemaal, want we zijn een kwartier te laat. Om tien uur begon de kinderskiles, maar eenmaal op weg naar de oefenweide onder aan de Herrlohberg - een van de drie leslocaties in het Duitse skidorp Winterberg - kwamen we hopeloos vast te staan. Geen moment hadden we er deze zaterdagmorgen bij stilgestaan dat de toegangswegen tot de pistes hier tijdens de ochtendspits in het weekeinde vastlopen met drommen Nederlanders en Duitsers die bovendien ook nog eens allemaal een parkeerplek moeten vinden.

Ski-instructeur Louis vindt onze verlate entree gelukkig niet zo’n probleem. Op zijn gemak klikt hij de skischoenen van onze driejarige dochter dicht, waarna hij haar meeneemt voor haar allereerste skiles. Zoonlief heeft zich via de transportband op de kinderweide al bij zijn klas aangesloten en maakt onder begeleiding van de Nederlands sprekende instructeur zijn eerste meters van het seizoen.

Voor ons lonken de pistes. We nemen bij de oefenweide de sleeplift naar boven om ons bij de St. Georg Skischans - symbool van het dorp en met zijn hoogte van 22 meter dé plek voor een blik over het dal - met een snelle stoeltjeslift verder het gebied in te laten leiden.

Al snel zijn we aangenaam verrast. Want hoewel Winterberg met 28 kilometer pistes verdeeld over 34 afdalingen en zeven bergen qua grootte niet in de buurt van de uitgestrekte Oostenrijkse of Franse skigebieden komt, kunnen we lekker door skiën.

Met vooral blauwe en rode pistes is het relaxed afdalen en dat is lekker inkomen. Het maakt het een fijn gebied voor beginnende skiërs en families.

Sneeuwkanonnen

Van de drukte onderaan de berg in het dorp is op de piste niet meer zoveel te merken. Rijen zijn er wel voor de liften, maar die lossen vrij snel op. Daarin heeft de Skiliftkarussell Winterberg, zoals het gebied officieel heet, de afgelopen jaren dan ook flink geïnvesteerd. Trots zijn ze eveneens op de 360 moderne sneeuwkanonnen waardoor ze in een aaneengesloten gebied van half december tot half maart sneeuwzekerheid garanderen.

Wij hebben geluk, want het heeft flink gesneeuwd. Niet alleen de pistes zijn wit, maar ook het landschap zover we kunnen kijken. Het Hochsauerland trakteert ons op prachtige winterse plaatjes.

Na twee dagen les komen de kinderen zonder hulp de berg af. Wat een fijne plek om ze te leren skiën. De pistes zijn qua afstand voor die kleintjes precies goed. Niet te lange afdalingen om vervolgens even uit te rusten in de lift. Bovendien is het dichtbij genoeg om voor een paar dagen les naartoe te rijden.

Op maandagochtend gaan we voor het eerst met z’n viertjes met de lift naar boven, waar we uitstappen op een vrijwel lege piste. Wat een rust! Van de weekenddrukte is niets meer terug te zien. We hebben de afdaling voor onszelf en hebben de grootste lol. Tegen het middaguur leveren we onze spullen in en rijden we naar huis. Precies op tijd thuis voor het avondeten.

Wat & waar

Winterberg ligt op vier uur rijden van Amsterdam. Vanaf de snelweg is het nog zo’n 30 kilometer binnendoor. Houd er rekening mee dat het er in de weekeinden druk kan zijn. Een bezoek doordeweeks is een aanrader.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.