Premium

Dit is het weekendontbijt van Susan en Gilliam uit Blaricum

Dit is het weekendontbijt van Susan en Gilliam uit Blaricum
Susan Sjouwerman en Gilliam van Wijlick.
© Foto Ella Tilgenkamp
Blaricum

In de serie ’Lekker weekend’ schuiven we wekelijks ergens aan voor het ontbijt. Deze keer in Blaricum bij Susan Sjouwerman en Gilliam van Wijlick.

Het huis van Susan en Gilliam in Blaricum is nog maar net klaar. Er hangt nog geen huisnummer naast de deur. De bestrating en de tuin moeten nog worden aangelegd. In de aarde rondom het huis staat een graafmachine klaar. Bij binnenkomst valt meteen de stapel verhuisdozen op.

Ze zijn net terug van een zonnige vakantie op Mauritius. „Dat hadden we even nodig na alle hectiek en stress van de afgelopen periode met de bouw van het huis en de verhuizing”, vertelt Susan.

Ze hebben sinds vijf jaar een relatie, maar woonden niet eerder samen. Susan woonde in Amsterdam en Gilliam in Haarlem. „Het was wel even zoeken naar de juiste inrichting, want we hebben niet helemaal dezelfde smaak. Maar we zijn eruit gekomen en dit is het resultaat”, aldus Susan, een mix van klassiek en strak modern.’’

Ontbijtplek: „We eten meestal aan tafel”, begint Gilliam. „Maar we bereiden het ontbijt graag op het kookeiland.” „Ik geniet zo van dit grote aanrecht”, geeft Susan aan. Terwijl ze de eitjes kookt, demonstreert ze de moderne afzuigkap die is geïntegreerd in de kookplaat.

Op tafel: „Susan eet meestal twee crackertjes en ik brood met kaas of vleeswaren. En we drinken er een kopje thee bij.” „Ik maak in het weekend ook wel eens afbakcroissantjes, lekker met jam”, vult Susan aan. „Op die crackers smeer ik meestal humus of eiersalade. En we koken er een eitje bij en Gilliam perst altijd de sinaasappels uit.”

Rituelen: Gilliam vraagt zich hardop af of ze wel rituelen hebben. „Misschien dat ons ritueel is dat ik altijd als eerste opsta en het ontbijt klaarzet terwijl Susan nog wat langer in bed blijft liggen. Als ik dan bezig ben met sinaasappels uitpersen, komt Susan naar beneden.” „En de laatste tijd was ons ritueel vooral dat we zodra we samen tijd hadden naar woonmalls gingen om meubels uit te zoeken”, lacht Susan.

Weekendprogramma: „Ik werk vaak in het weekend. En omdat Susan freelancer is, kan ze haar werktijden rondom die van mij boetseren. Dan verschuift ons weekend naar de dagen dat ik vrij ben en hebben we doordeweeks ons weekend.” „Als Gilliam werkt, ga ik vaak schrijven. Als we dan samen vrij zijn, vinden we het leuk om buiten de deur te lunchen”, vertelt Susan.

Leukste van het weekend: „Door de uitgestelde weekenden zijn we vaak vrij op werkdagen. Dan kun je leuke dingen doen terwijl andere mensen werken. Het is dan overal minder druk. Zo zijn wij een keer naar de Winter Efteling gegaan en het was er uiteraard veel rustiger dan in het weekend”, zegt Gilliam.

Minder leuke van het weekend: „Dat we dan vaak zaken moeten regelen. Omdat ik vlieg, kan ik bijvoorbeeld niet even tussendoor een bedrijf bellen of e-mailen om iets uit te zoeken, aan te vragen of op te zeggen. Dat moet allemaal in het vrije weekend.”

Gespreksstof: Susan begint meteen te lachen en zegt: „De laatste tijd ging het heel veel over het huis, de inrichting en de verhuizing. Maar we zijn beiden nieuwsjunks. We praten veel samen over maatschappelijke onderwerpen, politiek, economie en over ons werk. We hebben allebei wel een mening, zijn het niet altijd eens, maar dat levert juist boeiende gesprekken op. We zijn niet zo star in onze mening, dus komen altijd wel tot een compromis. En we houden beiden van reizen, dus we praten ook graag over reisbestemmingen waar we nog naar toe zouden willen.” Gilliam: „Susan is de reisplanner. Als ze iets leuks heeft gevonden, praat ze mij bij.”

Ook meedoen aan deze rubriek? vrij@hollandmediacombinatie.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.