Ruim 850 doodgeboren kinderen alsnog te boek

Ruim 850 doodgeboren kinderen alsnog te boek
Katwijk

De ouders van ruim 850 doodgeboren kinderen hebben dat de afgelopen vier dagen alsnog aangegeven bij de burgerlijke stand. Die mogelijkheid, waar lang naar was uitgezien, bestaat sinds zondag. De Katwijkse Natasja Geyteman-Bos startte in 2015 een petitie voor de wijziging van de wet Basisregistratie Personen (BRP).

Het merendeel van de kinderen is ingeschreven op naam van beide ouders, laat de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens weten.

Het kabinet verwacht dat jaarlijks 550 ouders van een doodgeboren kind dit aangeven. Stille Levens, het kenniscentrum voor babysterfte, noemt dat een lage inschatting. Wanneer een kind levenloos ter wereld is gekomen, maakt niet uit. Ook als dat al jaren geleden is, kan het nog worden ingeschreven.

Tot nu toe was het niet mogelijk om doodgeborenen in het bevolkingsregister op te nemen, waardoor ze formeel niet bestonden. Dat leidde volgens de Katwijkse Natasja tot vervelende situaties. ’U heeft één kind’, kreeg zij bijvoorbeeld te horen bij de aanvraag van een paspoort voor haar zoon.

Lees ook: Vergeet onze doodgeboren kinderen niet

en: ’Vlak voor de finish is onze Jolie overleden’

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.