D66: ’Minister De Jonge laks met debat levenseinde’

D66: ’Minister De Jonge laks met debat levenseinde’
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
© ANP
Den Haag

D66-Kamerlid Pia Dijkstra vindt het ’laks’ dat CDA-minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geen vaart maakt met het maatschappelijk debat over euthanasie.

„Ik maak me daar zorgen over. De minister is met heel veel actieprogramma’s bezig, maar niet op dit terrein.”

Ze vindt dat De Jonge ’onvoldoende prioriteit’ geeft aan het voor D66 belangrijke thema.

„Natuurlijk ligt het onderwerp gevoelig, daarom hebben we ook gezegd dat we daarover een maatschappelijk debat moeten voeren. We hebben niet voor niks zo lang gesproken over de medisch-ethische paragraaf in het regeerakkoord.”

Binnen twee maanden moet een brede discussie over het ’levenseinde’ beginnen, zegt Dijkstra. „Om goed naar elkaar te luisteren.” De Jonge benadrukt dat het beloofde onderzoek naar een ’voltooid leven’ is gestart. Eind dit jaar wordt het onderzoeksrapport verwacht.

Els Borst

Dijkstra wil meer ruimte voor een vrijwillig levenseinde. „Als de tijd komt wil ik zelf kunnen besluiten of ik nog door wil leven. En die vrijheid gun ik iedereen”, sprak ze dinsdag tijdens de eerste ’Els Borst Netwerk Lezing’.

Het was vrijdag vijf jaar geleden dat oud-minister Borst, ’moeder van de euthanasiewetgeving’, werd vermoord in haar garage in Bilthoven. „Zonder Els zouden mensen nog altijd het risico lopen aan het eind van hun leven uitzichtloos weg te kwijnen in onmetelijke pijn.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie