Premium

’Eerste plank’ voor clubhuis RFC Haarlem

’Eerste plank’ voor clubhuis RFC Haarlem
De selectie van RFC Haarlem ziet hoe sportwethouder Merijn Snoek de eerste plank monteert.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Dat de rugbysport bol staat van de tradities, is wel duidelijk als je het oude clubhuis van RFC Haarlem binnenloopt. De vele relikwieën verhuizen binnenkort naar een nieuw onderkomen. Wethouder Merijn Snoek monteerde daar zondag met voorzitter Alexander van der Heiden en bouwcommissielid René Verbruggen de ’eerste plank’.

Het is niet de laatste plank die het drietal, onder grote belangstelling, zonder moeite draait op het Van der Aart Sportpark. De contouren van de nieuwbouw zijn al duidelijk zichtbaar. „Zoals je ziet, hebben we het hoogste punt al bereikt. Met die kozijnen erin moet alles in april casco worden opgeleverd. Daarna gaan we met een bouwploeg van veertig leden beginnen met het afwerken”, vertelt een zichtbaar trotse Verbruggen.

„We hebben op de club en via Facebook een actie uitgezet waarbij iedereen een bijdrage kan doen. En dat loopt hartstikke goed, maar we kunnen nog wel wat extra steun gebruiken. Elke bijdrage is welkom, dus als iemand ons nog een warm hart toedraagt houden we ons aanbevolen. Iedere euro wordt verdubbeld door een gulle sponsor die de club steunt”, voegt Van der Heiden toe.

Voor de wethouder is het vastschroeven van de het geharde bamboe - heel duurzaam volgens Verbruggen - weer eens een andere handeling dan een bal gooien of trappen. „Ik kan ook alles hè?”, grapt Snoek lachend. „Maar het is vooral leuk om zo lang bij dit proces betrokken te zijn. We zetten samen stappen, maar deze is enorm. Rugby is volwassen aan het worden in Haarlem.”

Dan is het tijd voor de rondleiding. Vanaf de eerste verdieping is er een mooi uitzicht over het speelveld. Fedde van Dijk (7 jaar) en Christoph Nieland (6) kijken hun ogen uit aan de hand van hun vaders Pepijn en Wim. Beide jongelingen spelen bij de ’turven’ van RFC in het team met de sprekende naam ’Haarlemse Bommen’. „Ik vond het heel groot”, zegt Fedde, die duidelijk onder de indruk is. Christoph is meer praktisch in zijn vraagstelling: „Waar is de wc dan, papa?” Maar waarom het onderkomen een lift krijgt, heeft hij wel onthouden. Waar die voor dient? „Om eten en drinken omhoog te brengen”, antwoordt de toekomstig speler van het eerste team resoluut.

Geproost wordt op de goede afloop van het bouwproject. En ja, dat is dan volgens ’normaal’ traditioneel gebruik met pannenbier. Van der Heiden tot slot: „We hebben het hier met bubbels gedaan.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.