Premium

B-junior Leila Meijer verbreekt acht jaar oud baanrecord van Antoinette de Jong

B-junior Leila Meijer verbreekt acht jaar oud baanrecord van Antoinette de Jong
Jesse van Duyn sprint over het Haarlemse kunstijs tijdens de Kees Jongert Bokaal.
© Foto united photos / rob van wieringen
Haarlem

Dat de Ter Aarse IJsclub zich winnaar mag noemen van de 35ste Kees Jongert Bokaal, is voor de Ter Aarse schaatsers mooi meegenomen.

Dat het Spaarndamse Nova Zembla als elfde en laatste eindigde in het klassement, klinkt dramatischer dan het is. Want de Kees Jongert Bokaal staat vooral in het teken van plezier hebben.

Dat er sprake is van een losse sfeer wil niet zeggen dat de eendaagse wedstrijd voor clubs uit Haarlem en omgeving op het Haarlemse kunstijs een soort lachen, gieren, brullen op de schaats is.

Integendeel. Er wordt snoeihard gereden over het Haarlemse kunstijs. In alle leeftijdscategorieën. Ook zaterdag regende het persoonlijke records.

Hoogstandjes van jonge jongens met bonenstaakbenen waarin de spieren zich nog niet thuis voelen. Of een meer dan volwassen man die er voor de zoveelste keer een drie kilometer uit perst en het sneller doet dan ooit.

Zenuwcentrum

Alle gescoorde tijden werden verwerkt in het zenuwcentrum in een zaaltje op één hoog op de Haarlemse kunstijsbaan. En weer speelden vier dames het klaar om aan het einde van de lange wedstrijddag alle eindklassementen te hebben opgemaakt.

Net als de meesten van ruim vijftig vrijwilligers die nodig zijn om het evenement, ruim 150 ritten in 27 onderdelen, in goed banen te leiden, is het kwartet lid van de Heemskerke ijsclub Kees Jongert. De vereniging is vernoemd naar de man die in 1940 de zesde Elfstedentocht op zijn naam schreef.

Hij deed het met vier medekoplopers. Ruim voor de finish hadden de heren besloten dat het bloedbroeders waren en dat ze tegelijk over de eindstreep zouden glijden. De scène is in het clublogo van de Heemskerkse vereniging terug te vinden.

Vroeg op de zaterdagavond was er bij de cijferende dames sprake van enige opwinding. Want er kwam een bericht binnen dat er bij de B-junioren een baanrecord was gesneuveld.

Dat is andere koek dan een PR dat aan diggelen gaat. Een meisje van zestien had op de 1000 meter 1.22.28 geklokt. Dat was elf honderdste sneller dan Antoinette de Jong in 2011 had gedaan. Leila Meijer uit Amsterdam leverde het kunststukje af.

Meijer weet ondanks haar jeugdigheid goed wat relativeren is. ,,Ik train elke dag keihard en zolang ik het leuk vind blijf ik dat doen’’, vertelde Leila die schaatsen combineert met een vwo-studie waarbij de school sterk rekening houdt met haar sportieve ambities. ,,Ik moet er heel veel voor laten. En de concurrentie is moordend.’’

Op dezelfde zaterdag kwam Antoinette de Jong in het Duitse Inzell (WK afstanden) op de 1000 meter in actie. Met een tijd van 1.14.70 eindigde de inmiddels 23 jaar oude Friezin op de zesde plek. Leila Meijer heeft dus nog een lange weg te gaan.

Nova Zembla

Ondanks de laatste plaats in de eindrangschikking hadden de vijftien schaatsers die ijsclub Nova Zembla vertegenwoordigden een topdag gehad.

Jeugdcoördinator Jesse van Duijn van de Spaarndamse vereniging was een tevreden jongeman. ,,Dit toernooi is gewoon heel erg leuk. De jonkies blijven hangen om de ouderen aan te moedigen. De ouderen komen eerder om de jonkies toe te juichen.’’

De tekst zal de in 1970 overleden Kees Jongert als muziek in de oren hebben geklonken.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen