Premium

Vissers beraden zich op acties tegen verbod op pulsvissen

Vissers beraden zich op acties tegen verbod op pulsvissen
ulsvissers op de TX38 aan het werk.
© Foto ANP/Niels Wenstedt
Amsterdam

De Nederlandse kottervissers gaan zich maandag beraden op acties nu de Europese Unie het pulsvissen daadwerkelijk dreigt te verbieden.

,,Alles wijst erop dat het deze week goed mis kan gaan’’, zegt Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond. Volgens hem zijn de 85 pulskorvissers in Nederland boos en gefrustreerd dat het Europees Parlement wetenschappelijke adviezen negeert en niet inziet dat het pulsvissen een stap vooruit is.

Pulsvissen is een methode waarbij met elektriciteit vissen uit de zeebodem worden gelokt. De voorstanders zeggen dat dit een milieuvriendelijke methode is. Het leidt tot een lager brandstofgebruik en zorgt voor minder bodemberoering. De tegenstanders, aangevoerd door de Franse vissers, zeggen dat de Nederlandse vissers juist al het zeeleven vernietigen.

Ook minister Carola Schouten (Landbouw) houdt er rekening mee dat de EU een verbod op pulsvissen afvaardigt. Nederland heeft zich altijd tegen een verbod verzet. Schouten liet zaterdag tijdens een congres van de Christen-Unie weten dat ze in dat geval in ieder geval een ’fatsoenlijke overgangsperiode’ wil voor Nederlandse pulsvissers. Hoe lang deze zou moeten duren, wilde ze niet zeggen.

Faillissementen

De Nederlandse vissersbond vreest echter dat de hele visserijsector in gevaar komt als de pulsvisserij wordt verboden. Volgens Van Tuinen schieten de vissers niets op met een overgangsregeling. ,,Daar hebben wij voor de toekomst niets aan.’’ Hij voorziet dat de vissers weer moeten terugvallen op de zogenoemde boomkortechniek. ,,Dat zorgt voor een hoger brandstofverbruik en dus hogere kosten. Dan gaan er faillissementen vallen.’’

De bond heeft een brief gestuurd naar premier Mark Rutte met de vraag of hij zich nog één keer kan inzetten voor de vissers en bijvoorbeeld het gesprek aan kan gaan met de Franse president Macron.

Visser Dirk Kraak uit Den Helder, ook bestuurslid van de actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK), noemt een overgangsperiode niet meer dan een doekje voor het bloeden. ,,Het voelt als een voorwaardelijke straf. Maar wij zijn helemaal niet verkeerd bezig. Het is klimaatvissen. Juist onder druk van de ngo’s zijn we op zoek gegaan naar een alternatief vistuig.’’

Acties

De vissers hebben vele tonnen geïnvesteerd in het pulstuig. Maar volgens Kraak krijgt ze klap op klap. Ook al door de Brexit en de plaatsing van windmolens in de Noordzee. Hij zegt dat de vissers zich bij maandag bij een bijeenkomst in Urk op acties gaan beraden. Van Tuinen kan zich goed voorstellen dat het tot acties gaat komen. ,,Het is nu het moment om van je te laten horen. Wellicht is het een wanhoopsactie, maar dan kunnen wel zeggen dat we er alles aan hebben gedaan.’’

Meer nieuws uit Regio

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.